Ordföranden

   

Hej Nórdicos.                                                             Almuñécar den 19 mars 2019

Jag hör ofta nordbor prata om sin förälskelse i det genuina Almuñécar har att erbjuda, att vi som bor här hela eller delar av året tillhör de priviligierade på sydkusten. Costa del Sols mera kända turistmagneter har vad jag kan förstå genomgått en karaktärsförändring åt det ”västerlänska” hållet med hjälp av turisters medhavda ryggsäckar. Var du än åker längs kustvägen i ”magneterna” så skyms både havet i söder och bergen i norr ofta samtidigt, av höghus byggda för att husa oss turister. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om det och det är förmodligen oundvikligt och kan till och med vara önskvärt i en region så beroende av turister som Andalusien.

I Almuñécar kan vi fortsatt njuta av utsikt över både hav och berg när vi rör oss längs strandpromenaden. Vi ser hur gamla stan med Castillo de San Miguel håller ett vakande öga över att ingen våldför sig på det genuina som så många av oss är så förälskade i.

Befolkningen i Almuñécar minskar något enligt officiell statistik. Turismen växer däremot som den gör över hela Spanien. Vi nordbor har under 2018 bidragit med 7.046 miljoner € till den spanska ekonomin, och av det har säkerligen  Almuñécar fått sin beskärda del.

Vi i Los Nórdicos Almuñécar har också känt av tillväxten så tillvida att vi nu passerat den magiska gränsen 400 medlemmar. En del av tillväxten beror på ökat antal besökare i kommun men utan den fantastiska insats som så många av våra aktiva medlemmar gjort för att göra oss synliga hade vi inte sprängt gränsen. Jag är stolt över att vara en del i detta lagarbete som också inväntar nya utmaningar kommande säsong.

Jag tar mig den enkla friheten att göra mig till tolk för alla medlemmar och ber er alla aktivister som gjort säsongen 2018-19 till det den blev att ta emot dessa  412 hjärtliga tack. Sköt om er.

Hälsar

Leif Håkansson