Efter förra veckans föredrag med Richard Björkman var det så dags för broder Mats Björkman från tidningen Sydkusten att berätta om det politiska Spanien.
Los Nórdicos Almuñécar Los Nórdicos Almuñécar Klubbaftnar Våren 2017 Onsdagen den 11 januari
Ett femtiotal medlemmar hade samlats på årets första klubbafton. Leif Kumlin hälsade välkomna och berättade att vårens föredrag eller underhållning kommer mestadels att handla om temat Spanien. Vad är då inte lämpligare att börja med än en ung trevlig man från ”policia local” som dessutom talade ganska bra engelska. Det hade sammanställts ett antal frågor om Spansk lagar främst gällande trafikbrott. Det visade sig vara ganska dyrt att bryta mot trafikreglerna, men om man erkänner och betalar böterna omgående så kan man få upp till 50 procents rabatt. Spanien har dessutom ett system med poäng eller puntos som det kallas för här, där du börjar med 12 poäng och efter hur grov förseelsen är förlorar ett antal poäng, och till sist efter upprepade förseelser och poängen är slut så förlorar du körkortet. De flesta i föreningen har dock Svenska körkort utan poäng system, vilket polismannen hade svårt att förstå. Också att man i Sverige inte behöver testas vart femte år om man duger som bilförare. När det gäller alkohol och bilkörning så är gränsen i Spanien 0,25 mg/l i utandningsluften vilket motsvarar 0,5 promille i blodet, och passerar man 0,8 promille i blodet så är bötesbeloppet 1000 euro, och upprepas förseelsen samma år höjs bötesbeloppet till 2000 euro. Det hjälper inte heller om du tar cykeln hem efter festen, där gäller nämligen samma trafikregler.
Graciela Yuste besökte oss på vår klubbafton idag. Med sig hade Graciela, David Omar från Cuba. Graciela, född i stadsdelen La Boca i Buenos Aires har en lång karriär som låtskrivare, trubadur och sångerska. 1976 när militärjuntan i Argentina förbjöd hennes musik, packade Graciela väskan och for ut i världen. Madrid, Paris, Barcelona och Teneriffa, där Graciela 1990 träffade sin Svenska man och flyttade till Mora, blev svensk medborgare, deltog i Kroghall festivalen i Rättvik 1994, skrev musik och arrangemang till Zornspelen. År 2000 återvände Graciela till Spanien och Andalusien, och bor numera i Malaga. En komprimerad biografi om Graciela Yuste, du finner en längre här: http://www.laopiniondemalaga.es/cultura-espectaculos/2011/04/27/graciela-yuste-canta-malaga-adopcion-on- echegaray/418296.html
Onsdagen den 18 januari
Graciela 1975 i Chile.
Onsdagen den 25 januari
Richard Björkman berättade om Ronda (Ciudad Soñada) en drömstad. Richard som själv bor i staden, berättade om alla sevärdheter som ni kommer att få uppleva den 9 februari, om ni åker med på Ronda utflykten. Ronda en stad präglad från den Moriska tiden. Muslimerna regerade från början av 700 talet fram till 1492, då Ferdinand och Isabella erövrade det sista muslimska fästet Alhambra i Granada. Dessförinnan år 1485 hade de belägrat staden Ronda, vilken kapitulerade efter omfattande bombningar. Frigiliana strax norr om Nerja erövrades officiellt år 1487 och har en intressant historia som jag kan återkomma till.
Onsdagen den 1 februari Onsdagen den 8 februari
Bengt Kummel höll ett föredrag om Finska vinterkriget och Sveriges roll i fredsförhandlingarna med Sovjetunionen. Sverige som förklarade sig neutralt, hjälpte Finland med vapen, flygplan och en frivillig armé på 10 000 man. En intressant detalj som Bengt nämnde var hakkorsen på de finska flygplanen. De var inte förknippade med Hitlers nazistiska parti, utan en gåva från Sverige 1918 då den svenske greven Eric von Rosen skänkte ett flygplan till vita sidan i det pågående inbördeskriget. Han hade försett planet med sitt lyckoemblem, en blå svastika på en vit bakgrund målat på vingarna. Flygplanet var en Thulin D.
Onsdagen den 15 februari
Ett mycket intressant föredrag av Mats Björkman om Spaniens historia, inbördeskriget och General Franco. Ett gediget föredrag på 2 X 45 minuter som även handlade om Spaniens storhetstid på femton och sexton hundra talet och hur Spanien demokratiserades efter Francos död 1975.
Onsdagen den 22 februari
Dagens möte handlade om frågor kring "Trygghetspaketet" som styrelsen jobbat fram som ett alternativ till våra medlemmar. Privat sjukvård och begravningstjänst är redan klara och nu stod personligt larm på programmet. Per Dahl från SoftAlarm AB presenterade sitt larm som skapar trygghet genom mobilen. På ett enkelt sätt kan man koppla in larmfunktionen på sin mobil för en så ringa kostnad som 49 kronor/månad. Larmet kan man exempelvis koppla in till 5-8 personer som direkt får larmet till sin mobiltelefon. Den som larmat kan man ta in via GPS och se var personen befinner sig. Per presenterade också en "larmknapp" som man kan bära på sig, ha i väskan, ha gömd under cykelsadeln eller placerad i bilen. Blir föremålet stulet kan man via GPS följa var det stulna föremålet är. För övrigt informerade styrelsen kring projektet ny bibliotekslokal.
Onsdagen den 1 Mars
Vår favorit sångerska från Buenos Aires, Mora och numera Malaga Graciela Yuste, besökte oss på klubben tillsammans med sin väninna Ingrid Söderström på dragspel. Det blev sydamerikanska tongångar blandat med Nordiska folkvisor och Allsång.
Onsdagen den 8 Mars
Richard Björkman besökte klubben i dag och berättade om Spansk matkultur och visade bilder på kulinariska maträtter.
Tillbaka till toppen