Klubbaftnar 2022 och tidigare

 

Vårfest 23 mars, 2022

Säsongen 2021 – 2022 avslutades med en hejdundrande fest på Venta Luciano. 77 medlemmar åkte buss till Venta Luciano i Torrecuevas där vi blev serverade ett glas cava med tapas när vi kom och därefter en mycket god 3-rätters middag. Efter middagen ställde Tim & Debbie sig på scenen och spelade och sjöng medryckande musik från 60-, 70-, 80- & 90-tal. Det stora dansgolvet var fullsatt under 2 timmar innan bussen körde oss hem.


Klubbkväll 16 mars

Trots att utomhusluften var full av röd sand från Sahara var det 49 medlemmar som kom till säsongens sista onsdagskväll på Chinasol. Ikväll fick vi njuta av flamencodans av Paula och Adrián som tillsammans med en gitarrist och en sångare bjöd på en fantastisk show.


Klubbkväll 9 mars

I kväll var vi 58 medlemmar som lyssna när Nils H Persson & Thomas Hedrén pratade om Alkohol på gott & ont. Att dricka ett glas vin eller öl till maten kan vara gott och förhöja smakupplevelsen. Det kan även hjälpa till att höja stämningen i trevligt sällskap. MEN, det är viktigt att komma ihåg att risken för skador av alkohol ökar gradvis med ökande konsumtion. Någon tydlig gräns för vilken alkoholkonsumtion som är helt riskfri finns inte. Även om den allmänna rekommendationen för att minska skador av alkohol är ”ju mindre ju bättre” så bedöms friska män och kvinnor generellt ha en låg risk för skador vid en konsumtion under tio standardglas alkohol i veckan. Ett standardglas = 10-15 cl vin (beroende på alkoholhalt), 33 cl starköl eller 4 cl starksprit. Ett för högt intag alkohol kan leda till alkoholberoende och ökar risken för olyckor och sjukdom samt kan leda till sömnproblem och depression. För den som har problem med sitt alkoholintag och vill ha hjälp att sluta dricka så finns det nu en svensk AA-grupp i Almuñécar. Mer info om denna grupp: +34 647 215 400.


Klubbkväll 2 mars

53 medlemmar fick i kväll lyssna på när MixWell duo, bestående av danska Jan på gitarr, munspel, fot-trumma och sång och svenska Eva på bas och sång, spelade svängig Folk-Blues-Country musik på engelska, danska och svenska.


Klubbkväll 23 februari

Jan Hellberg berättade för ett nittiotal åhörare om den glömda byn El Acebuchal. Han började med byns historia och dess storhetstid när karavaner med åsnor och mulor som transporterade varor mellan kusten och Granada hade Acebuchal som ett givet uppehåll. Sedan beskrev han de dramatiska åren på 1950 talet när Francos trupper tömde byn och hur den senare kunde återbefolkas innan den på 60-talet åter tömdes och hur byborna tog med sig allt användbart byggmaterial. Många nya fakta kom fram i hans intressanta berättelse. Han berättade även om hur byn åter byggdes upp vid sekelskiftet till det vackra besöksmål som byn nu är.


Klubbkväll 16 februari 

Den 16 februari fick ett sextiotal medlemmar lyssna till Juanma Alaminos. Han spelade gitarr och sjöng ett stort urval av internationella välkända melodier och också några egna melodier. Bland annat framförde han två medleys av ”alla” låtar av Simon och Garfunkel respektive Beatles.


Klubbkväll, 9 februari

47 medlemmar deltog i kväll på ett mycket uppskattat MusikQuiz. Los Nordicos programgrupp bestående av Ann-Marie Bönström, Ingrid Forsman och Tomas Svärd hade sammanställt MusikQuizet med 15 mycket blandade låtar, från Alice Babs till ABBA och Billie Eilish, med tillhörande kluriga frågor. Deltagarna valde själva om de ville tävla individuellt eller i lag.

Vinnare av MusikQuizet var, efter lottdragning, Team B o B med 24 rätta svar av 30 möjliga. På 2:a plats kom Lag ”BeMaKäPe” också de med 24 rätt. På 3:e plats kom Elsy Einarsson med 21 rätt. Elsy var även den enda av alla tävlande som svarade rätt på utslagsfrågan; ”I vilken stad och vilket år skrevs BlackJacks låt ”Åh Marie”. Det rätta svaret är Almuñécar, år 2018.


Äntligen onsdag igen, 2 februari

Efter ett uppehåll på nästan två månader kunde ordförande Leif Håkansson den 2 februari äntligen välkomna till en klubbkväll på Chinasol.

Vi var ett femtiotal medlemmar, med munskydd och vaccinbevis, som fick lyssna till Bill O´Haire som underhöll med sitt suveräna gitarrspel. Det blev en blandning av blues och några populära låtar av bl a Beatles och Shadows.


Hösten 2021

Julfest 2021

Höstsäsongen avslutades med en hejdundrande Julfest i Chinasols vackra festlokal.
Glögg, pepparkakor, silltallrik, nubbe, nubbevisor,  lax / lammlägg, fruktcoktail, vin, öl och till sist kaffe med kaka på fot förgyllde vår kväll. Allt för att göra oss glada och mätta.
Mitt i all svensk jultradition fick vi njuta av spansk musik konst på hög nivå då två Tunasångare underhöll oss med många fina välkända låtar.
Lotteriet för kvällen innehöll extra allt till flera lyckliga vinnare, storvinsterna knep Ulla och Britt-Marie, Grattis till er alla som vann!

Klubbkväll 1 dec 

Jan-Erik Dahlqvist

Jan-Erik Dahlqvist underhöll 75 åhörare med egna och andras sånger. Bland annat sjöng han Bob Dylan och ett potpurri med Theodorakis.

Han fick hjälp av Janne i en hyllning till Jenny som fyllde år.

Jenny hyllas på födelsedagen

Travelling Man gästade oss också med några blueslåtar och fick hjälp av sin betjänt Ralf.

Jimmy Butler och Travelling Man

Klubbkväll 24 november

Sydkustens chefredaktör Mats Björkman
Spanien i fokus

Sydkustens chefredaktör Mats Björkman kom till oss för att ge 118 åhörare sin traditionella uppdatering om vad som är aktuellt i Spanien.

Han inledde med en genomgång av covidsituationen från hans förra besök hos oss tre dagar före lockdown och fram till nu. Nu återbetalas 1,2 miljoner böter som visat sig strida mot grundlagen.

Han berättade om Spanska inrikes händelser. Bl a  förändringen av Plusvalia, en skatt vid fastighetsförsäljning, en betydande inkomstkälla för kommunerna. Inflationen är nu 5,4 procent. Den inhemska turismen har ökat. Elpriset har ökat kraftigt.  Partido Popular i Madrid är i konflikt med partiledningen. Podemos partiledare har avgått. Mats Björkman avslutade med att visa på vad som publiceras på Sydkusten Premium.

Efter föredraget ordnade Chinasol/Balkon del Mar en god middag för ett trettiotal medlemmar.


10 november

Fysisk aktivitet för din hälsa och som medicin.

Under den rubriken informerade Jenny Sydhoff ett åttiotal åhörare. Hon började med en historisk återblick på hur vi inspirerats till att röra på oss och introducerade ”Kiruna”, vilket innebär att när man sätter sig så gör man det tio gånger.

Hon redovisade vilken evidens, vetenskapliga fakta,  som finns om vilka sjukdomar som kan behandlas med fysisk aktivitet. Det visade sig vara väldigt många. Hon gav också exempel från några böcker som borde finnas hos din läkare och som beskriver vilken fysisk aktivitet som läkaren borde ordinera.

Som avslutning på sin mycket professionella och inspirerande presentation visade hon på några lämpliga övningar.

Efter mötet samlades ett trettiotal medlemmar för en god middag på terrassen.

Jenny Sydhoff
Uppvärmning

3 november 

Britt-Marie Schönfeldt berättade inför 86 åhörare om en resa till Peru. Med illustration av ett stort antal bilder fick vi uppleva Lima, Machu Pichu, Titicacasjön och Amazonas.

Inkarikets mäktiga stad högt uppe fascinerade alla. Bostäderna på alla öar i Titicacasjön, uppbyggda av vass gav en inblick i levnadsförhållandena för befolkningen.  En flera dagar lång båtfärd på Amazonfloden och i Amazonas avslutade naturupplevelserna innan avslutningen i Lima och dess guldmuseum.

Efter klubbkvällen samlades ett trettiotal medlemmar på Chinasols terrass för en gemensam middag med Merluza (kummel).


 27 oktober

I kväll var det 88, både nya och gamla, medlemmar som kom till Chinasol för att höra Jan-Erik Dahlqvist berätta om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Den mycket intressanta berättelsen ackompanjerades av ett flertal vackra bilder från hans vandring.

En berättelse som började i Frankrike där Jan-Erik hämtade ut sitt pilgrimspass, som sedan skulle visas upp och stämplas på alla härbärgen, och en pilgrimssnäcka som skulle hängas på ryggsäcken. Vallfartsleden går bl.a. över Pyrenéerna, genom Pamplona, Riojas vinodlingar, Burgos och Leon fram till staden Santiago de Compostela i Galicien, där aposteln Jakobs relikskrin finns i katedralen.

Man behöver dock inte vara religiös för att gå pilgrimsleden. Jan-Erik betonar att själva idén med vandringen är närvaro, att befinna sig här och nu samt att umgås med nya människor. Nya möten, nya vänner, nya naturscenerier och nya skavsår. ”You never walk alone” som det stod på Jan-Eriks t-shirt som han hade köpt som souvenir från sin vandring.

På Jan-Eriks reseportal budgetres.se/temaresor_compostela.htm kan man läsa mer om pilgrimsleden få alla tips och se fler bilder.

Efter kvällens möte var det 23 medlemmar som valde att stanna kvar och äta middag på restaurangen på Chinasol, Balcon Del Mar. Los Nordicos medlemmar fick ett middagserbjudande som bestod av ugnsbakad torsk med räksås, potatispuré och grönsaker inkl. ett glas vin eller öl för det facila priset av 10€. Alla middagsgäster var helt eniga om att maten var mycket god och prisvärd. Nästa onsdag får vi ett nytt medlemserbjudande från restaurangen.

bsh. Resan handlade om vandringen från 2012 med Åsa och från 2019 då Klasse och Leif gick med. Sammanlagt 135 mil.

20 oktober

Bejublad succékväll med Jacke Sjödin

Detta var föreningens största arrangemang. Vi fyllde nästan hela Casa de Cultura med 258 personer, inkl 58 från Nerja.

Ordekvilibristen Jacke Sjödin har skrivit 38 sånger om Coronaviruset till välkända melodier och framförde ett stort antal av dem. Alla låtar illustrerades av roliga videor med alla texter på textremsa. Vi fick också lära känna Jacke själv genom hans briljanta kåserande mellan låtarna. Alla imponerades av hans snabbsjungande till Mozarts Rondo a la turka.

Han avslutade den 1,5 timme långa föreställningen genom att läsa upp en helt nyskriven dikt om Almuñécar. Tänk att det finns så många ord som rimmar på vår stad! Vi hoppas kunna publicera den här senare.

Programgruppen och framför allt Tomas Svärd hade gjort ett  stort arbete för att genomföra detta stora  arrangemang.


13 mars

Upptaktsmöte

Mötet besöktes av nittio medlemmar, som bjöds på ett glas cava. Ordförande Leif Håkansson inledde med att hälsa alla välkomna och särskilt ett antal nya medlemmar. Därefter kom en överraskning när åtta personer intog scenen och dansade ”Jerusalema” till stort jubel.

Ann-Marie Bönström presenterade höstens program för onsdagsmötena, som ni kan se här ovanför. Hon gav också en rejäl genomgång av den information som man kan hitta på siten www.almunecar.se. Britta Jonsson presenterade sedan höstens resor / utflykter.

Efter mötet samlades ett tjugotal medlemmar i Chinasols restaurang Balcon del mar för en god bit mat.


Våren 2020

11 mars

Spanien idag med Mats Björkman

Onsdagen den 11 mars fick vi besök av Mats Björkman, chefredaktör för tidningen Sydkusten.

Han berättade om vad som är aktuellt i Spanien. En stor del handlade om Coronaviruset och hur det påverkar livet i vår del av Spanien. Informationen var en parallell till det som händer i Sverige. Råden från myndigheterna handlar mycket om försiktighet och hygien. För oss i Andalusien gäller än så länge inga restriktioner.

Han hann också med att ge en ordentlig beskrivning av  Spaniens nya regering, kommentera kungahusets skandaler och reda ut vad som händer i Katalonien.

Som ni kan läsa här ovan var detta vårens sista onsdagsmöte. Ordföranden Leif Håkansson beklagade att Coronaviruset tvingat fram detta beslut och hälsade alla välkomna tillbaka till höstens första möte onsdagen den 7 oktober.


4 mars

Härlig blues med Bill O’Haire 

Ett sjuttiotal åhörare njöt av Bills underbara gitarrspel på klubbkvällen den 4 mars. Det var mest blues men också några andra välkända melodier som Apache och Hotel California.


26 februari

Klasse berättade om Vasaloppet

Vid vår onsdagsträff den 26 februari berättade Klasse Kvännå, tidigare Vasaloppsgeneral, för ett sjuttiotal åhörare om Vasaloppet. På ett intressant och personligt sätt gick han igenom loppets historia och några data om hela arrangemangets enorma omfattning. Han gav oss många roliga inblickar i händelser bakom kulisserna och vi fick även en direktrapport från årets Vasaloppsgeneral om snöläget.


19 februari

En oförglömlig konsert

Precis som han lovat blev Jan-Erik Dahlqvists konsert den 19 februari något utöver det vanliga. Han blandade egna sånger med andras, kommenterade låtarna och texterna på ett sätt som bara han kan och kryddade tillställningen med att byta hatt inför varje nummer och kalla upp oförberedda ”gästartister”. Vi fick också ett återbesök av Travelling man.

Vi 120 åhörare fick många tankeställare av hans fina texter och dessutom glada skratt.


Intervju med JE inför konserten den 19 februari

Reporter: - Hur känns det?
JE: Nervöst, pirrigt, spänt, laddat, spännande och omtumlande.
Rep: Oj då. Är det mycket som skall klaffa?
JE: Jo det är det. Rösten framför allt, att strängarna skall hålla, ljudet funka och att publiken är med på noterna. Plus massor av annat.
Rep: Du är helt ensam denna gång. Är det en extra utmaning?
JE: Absolut. Och inte minst med mycket eget material. En utmaning för publiken också, som 
skall bekanta sig med många helt nya intryck.
Rep: Men det har ju gått bra förut och varit uppskattat. Så kan du berätta lite mer om vad som är speciellt med den här kvällen.
JE: En hel del bygger på små överraskningar. Det skall både vara roligt och allvarligt. Jag vill att publiken skall få en upplevelse och jag kommer att trycka på ordentligt för att försöka göra kvällen till något extra. Det är svårt när man är ensam på scenen och helt utan hjälpmedel, unplugged, men jag hoppas och tror att publiken är lika snäll som tidigare. Samspelet triggar.
Rep: Vi har sett en del av programmet och att det kommer en gäst. Kan du berätta mer om det.
JE: Det blir, som sagt, en av överraskningarna, som avslöjas för dom som kommer. Själv är jag mycket glad att den här personen hade tid och lust att ställa upp. En nära vän till mig. Mer vågar jag inte säga.
Rep: Jag kommer själv att vara med på konserten. Vad hoppas du på att vi kommer att skriva efteråt?
JE: Det går bra att skriva att det blev succé! Det är ju egentligen det man alltid hoppas på. För alla. I värsta fall att alla överlevde. Det är ju ganska bra det med.
Rep: Då önskar vi ett stort lycka till eller bryt ett ben om det hjälper. 
JE: Tack! Håll alla tummar.
Rep: Vad skall du nu göra resten av dan?
JE: Nu skall jag hem och fortsätta öva. Vi ses på onsdag.

Intervju den 15/2 2020 med Jan-Erik Dahlqvist (JE) i vimlet på Mercadona i Almuñécar. 
Bilden är tagen i Lennon Park, Havanna under en musikresa.

12 februari

Jorden Runt på 12 veckor

Egon Philipp är född och uppväxt i Danmark. Nu bor han i Almuñécar sedan 2005. Egon har seglat hela sitt yrkesliv (46 år) varav de sista 26 åren som befälhavare. På klubbkvällen den 12 mars berättade han för ett nittiotal medlemmar på ett intressant och underhållande sätt om en 12 veckors resa runt jorden.

På Walleniusrederiets stora fartyg fraktades tusentals bilar grävmaskiner och annat. Han visade sina egna bilder från en av resorna som började i Göteborg och slutade i Malmö. De passerade bland annat Tyskland, England, Panamakanalen, USA, Japan, Singapore och Suez. Spännande var det att höra om förberedelserna för färden i pirathärjade farvatten vid Afrikas Horn. Han hade till och med passerat så nära Spanien att han kunnat ta bilder av Almuñécar.


5 februari 2020

Spanien under Franco

Den 5 februari fick vi besök av Sven Källström som har bott i Spanien i snart 40 år.  På ett intressant och humoristiskt sätt berättade han om Spaniens nutidshistoria främst om tiden under Franco men även om demokratiseringen under Juan Carlos. Sven har skrivit fem böcker om Spanien och har även marknadsfört Spanien bl. a. i Svenska Dagbladet och Aftenposten.

Onsdag 29 januari

Presentation av Madres Solas och föredrag om livet i Brasilien

Kvällen 29 januari inleddes med att Teresa Villodres och Cheri presenterade Madres Solas, som är den hjälporganisation för ensamma mödrar som vi i Los Nordicos valt att stödja. Under 2019 stödde föreningen drygt 100 familjer i Almuñécar.

Läs mer om Madres Solas här

Därefter berättade Rolf Hedberg om sitt intressanta liv i Brasilien. Föredraget var indelat i två kapitel, först ett axplock med lite udda upplevelser från hans jobb 1981 – 1986 sedan ett mer turistiskt från hans och Ann-Maries bröllopsresa 20 år senare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett drygt hundratal medlemmar visade stor uppskattning för de två programinslagen.


Onsdag 22 januari

 

Ett 70-tal medlemmar fick lyssna till Christer Kihlfors som berättade för oss om prostatacancer men även om andra problem som kan drabba män. Ett intressant och angeläget ämne som Christer presenterade på ett lysande skickligt, empatiskt och humoristiskt sätt och som både kvinnor och män behöver veta mera om.


 

 

Onsdag 15 januari 

Vi fick besök av Sveriges konsulat i Malaga. Konsul Isabel Pascual Villamor (till vänster på bilden) och kanslist Réka von Pálffy (till höger) informerade om vad konsulatet gör och vad de kan och inte kan hjälpa till med. Här ser  Du också kontaktuppgifterna.  Mer information ligger på sidan ”Bra att veta”.


Hösten 2019

Onsdagen den 4 december

Inför ett knappt hundratal åhörare förrättades först prisutdelningar för boulemästerskapet och tipspromenaden. Prislistorna hittar Du under Aktiviteter. Boule resp. Tipspromenad.

Kvällens huvudattraktion var Sydkustens chefredaktör Mats Björkman, som på ett intressant och roligt sätt berättade om aktuella spanska frågor. Framför allt gjorde han en ordentlig genomgång av det senaste valresultatet och de stora svårigheterna med att få majoritet för en regering.


Onsdagen den 27 november

Det blev en spännande afton för oss 110 personer i publiken och för de två musiker som för första gången uppträdde gemensamt i Almuñécar. De kallar sig Travelling Man och Tom Seaboy och kunde trots viss maskering lätt kännas igen som två av våra medlemmar. Föreställningen bjöd på nya tolkningar och nya översättningar av Bob Dylans låtar. Till överraskningarna hörde att Lisa kallades upp för att, helt oförberedd, sjunga med i en av låtarna.


Onsdagen den 20 november

Barnflamencogruppen Andalucia Baila  gästade oss på klubbträffen 20 november

10 unga dansare gav oss 89 besökare en uppskattad uppvisning i flamenco. När de yngsta två dansarna, som är 6 år, uppträdde gick ”gullighetsindex” upp i topp. De övriga dansarna var från yngre till äldre tonåren och även för en ovan bedömare var det mycket tydligt att de övat mycket och tar dansen på stort allvar.


Onsdagen den 6 november

Janett Jensen underhöll oss på onsdag den 6 november på China Sol.

Janett är utbildad danspedagog, har komponerat musik till många svenska artister och har även arbetat som förläggare på musikförlaget Warner/Chappell.

Hon berättade om och spelade många av de låtar som hon antingen komponerat eller medverkat till att placera hos kända artister. Vi fick en trevlig inblick i musikbranschen och hur en förläggare jobbar.

2012 startade hon Costa Tropical Music Camp, som, i Almuñécar, anordnar läger för låtskrivare. Kända artister som Tomas Ledin, Lasse Lindbom m fl. deltar och inspirerar.

Avslutningsvis efterlyste körledaren Russell Nash intresserade sångare till en sångkör. Anmälningar kan göras till Klasse Kvännå.


Onsdagen den 30 oktober

Advokaten och författaren Göran Rise besökte oss. På ett underhållande och medryckande sätt berättade han om de tre kriminalromaner han hittills gett ut och de två som är på gång. Han gav oss också spännande och roliga inblickar i advokatens vardag, både i Sverige och i Spanien.


Onsdagen den 23 oktober

Den fantastiske gitarristen Bill O’Haire besökte oss och underhöll ett knappt hundratal jublande åhörare med blues och jazz. Han avslutade med en stämningsfull version av Fleetwood Macs låt Albatross från 1968. Vi tackade honom med rungande applåder och han tackade för att han fått spela för en så entusiastisk publik.


 Onsdagen 16 oktober 

Vid onsdagens medlemsmöte på Chinasol berättade Kaj Kunnas minnen från sitt liv som sportjournalist. Olympiska tävlingar med både roliga och rörande ögonblick förmedlades på ett mycket personligt och intressant sätt. 94 åhörare gav Kaj rungande applåder. De fick också chansen att känna på den olympiska fackla som han burit.

                                                                     


Onsdagen den 9 oktober

Säsongstarten i Los Nordicos inleddes med Ricardo Ausin som underhöll oss med musik och anekdoter ur sitt liv som entertainer. Det var en engagerad publik som ömsom sjöng med och ömsom skrattade sig igenom programmet. Vi tackar Ricardo varmt för att han generöst ställde upp och lät oss starta vår gemensamma  vintersäsong på topp.

Hänt under våren 2019

Onsdagen den 20 mars

För kvällen hade aviserats ”Allsång och underhållning”. Och det blev det! Det visade sig nämligen – inte helt oväntat – att det i klubben finns talanger, som hittills varit okända. Den här gången hade Lisa Olofsson tussat ihop Lennart Torgeby och Anders Sjödin och sagt till dem ”gör något underhållande”! Detta innebar att vi medlemmar fick sjunga ett antal härliga allsånger, där Anders Sjödin kompade på gitarr. Anders sjöng dessutom ett par sånger solo. Mellan sångerna spred Lennart Torgeby underhållande information i form av fakta och skrönor om bland andra Sten Broman och Evert Taube. Lennart visade sig också vara en god imitatör. Detta var den sista klubbaftonen för säsongen. Nu återstår bara Vårfesten nästa vecka. Som en extra slutsats av kvällen kan man åter konstatera att det i Los Nordicos finns ett antal sångglada medlemmar. Så nu gäller det bara att få tag på någon, som kan forma dessa till en klubbintern kör. Det är ju ett önskemål, som har framförts som medlemsförslag ett antal gånger.

                                                Onsdagen den 13 mars 

Med  klubblokalen dukad till musikkafé kunde ett 70-tal medlemmar lyssna till Juanma Alaminos, som till eget gitarrackompanjemang gav en återblick mot 60-och 70-tal. Eventuellt även 80-tal. Referenten är litet osäker på dateringen. Vi fick oss i all fall till livs ett stort antal sånger, som gav nostalgiska vibrationer. Det kunde man se, när den ena efter den andra nynnade med eller smådansade på plats. Sångflödet innehöll bland annat medlyn av Simon and Garfunkel och BEATLES. Juanma visade även att han behärskar det klassiska gitarrspelet och sjöng ett antal spanska sånger. Efter musikupplevelsen kunde medlemmarna njuta av den hittills varmaste kvällen för året.

Sedvanlig information och lottdragning ingick även i kvällens program

                                                                Onsdagen den 6 mars

Livet är fullt av överraskningar. Så kan även ett välplanerat klubbkvällsprogram vara. Denna onsdag hade inplanerade Kitty Harris fått förhinder. Vi lyckades i stället kalla in Mats Björkman från tidningens Sydkusten – som förresten just utkommit med sitt vårnummer – med kort varsel.

Mats gav de 116 närvarande medlemmarna en bred överblick av ”vad som är på gång inom spansk politik” – och det är inte litet. Det skulle vara i det närmaste omöjligt att referera hans föredrag. Vi, som var där, får i stället smälta informationen och får se hur det går – i första hand med nyvalet den 28 april.

Vidare informerade Lisa Olofsson om städdagen den 23 mars. Deltagande klubbmedlemmar kommer att bära en gul väst med Los Nordicos tryckt på ryggen. Vi kunde också konstatera att den nya rondellen utanför Chinasol nu är färdig och invigd.


                                                                           Onsdag 27 februari

El Camiño Europas äldsta turistväg Upplevelser och reflexioner från en Pilgrimsvandring.  Jan-Erik Dahlqvist berättar och visar bilder

UPPSKATTAT MÖTE UTAN BILDER Trots att tekniken inte fungerade denna kväll då föreningens projektor drog sin sista suck, blev det ändå en lyckad redogörelse tyckte en entusiastisk publik.

Det blev en beskrivning av historien om El Camino, dess betydelse idag och varför så många väljer att göra denna resa. Många tyckte efteråt att man fick fina bilder i tankarna efter de många exemplen på hur en långvandring kan fungera. En del blev riktigt sugna på att pröva på själv. Kanske kommer bilderna att visas som ett extra inslag efter ett ordinarie program för intresserade eller, som avslöjades i slutet, då Jan-Erik berättade att det blir en ny promenad hela leden till hösten igen, i en ny rapport.

En del av föredraget finns på Jan-Eriks resesajt Budgetres.se under Resor med Tema/Vandring. Här finns dessutom allt man behöver veta för att gå leden PLUS en del bilder. > Klicka här för att komma direkt till sidan

Det går naturligtvis även att kontakta Jan-Erik direkt för den som vill veta mera om denna fantastiska upplevelse som faktiskt alla kan göra. Om man vill.

” Om man skulle lågflyga längst El Camino, skulle man se en 80 mil lång orm av människor som sakta rörde sig sakta framåt. Varje dag, året om. På vinterns skulle ormen vara magrare och på sommaren riktigt fet.”


                                                                                20 februari.

Medlemsdialog Denna kväll var din kväll om vår gemensamma framtid     Vad kan vi  göra för att vi tillsammans skall ha så trevligt som möjligt i Almuñécar under vår vistelse här?

Till kvällens Klubbkväll hade medlemmarna bjudits in för att möta en ”hemlig gäst” och få en återkoppling på de förslag, som hade samlats in under höstens  årsmöte. 85 medlemmar hade hörsammat inbjudan och fick först lyssna till trubaduren ”Travelling Man”, som sjöng en specialversion av Cornelis Vreesvijks  ”Somliga går med trasiga skor”. Skorna var utbytta mot jeans och han hade även skrivit till en Almuñécar-anpassad vers. Litet senare återkom ”Travelling Man” i Jan-Erik Dahlqvists skepnad och genomförde en presentation av läget gällande vår hemsida. Han och Britta Jonsson bad också medlemmarna att gärna påpeka, om de  hittar underligheter på hemsidan. Det skulle underlätta för dem. Dessförinnan gick vår vice ordförande Lisa Olofsson igenom de förslag, som hade lämnats in och redogjorde för läget, när det gällde de olika förslagen. Vissa förslag var genomförda, andra var på gång och för vissa såg vi svårigheter att genomföra dem. När det gällde några av förslagen, behöver vi ha någon, som kan hålla i aktiviteten. Det gäller bland annat:

 • Körsång
 • Dans
 • Datorkunskap Därför bad Lisa den, som känner sig intresserad, att ta kontakt med någon i styrelsen, så får vi diskutera vidare. I övrigt informerades medlemmarna om aktuella resor och några blev lyckliga lotterivinnare.

Kvällens hemliga gäst ”Travelling man” kopplar av i baren, innan han återkommer som Jan-Erik Dahlqvist och presenterar Los Nordicos´hemsida. Han måste ha njutit, när referenten inte kände igen honom ens i demaskerat skick.

                                           13 februari

Succékväll med Bill O´ Haire Den internationellt kände gitarrspelaren Bill O´Haire gästade Los Nordicos den 13 februari och det blev en härlig musikstund. Mest blues från BB King och andra kända blueslegender samt en smäktande tryckare från södra Chicago, men även fina tolkningar av Lennon och George Harrison. Som avslutning blev det slide guitar med Delta blues sound men en Robert Johnsonlåt. Därefter blev det stående ovationer från publiken, som denna kväll avslappnat kunde njuta med cafésittning på Chinasol.  Nära hundra personer deltog. Missade du denna speciella kväll, så finns Bill varje torsdag på restaurang La Coralla i gamla stan. Här kan musiken variera från blues till jazz och kanske även filmmusik han skrivit – allt efter stämning . Kanske kan du passa på att pröva att få din önskelåt spelad. /JE

Bill began his career in San Francisco, playing lead guitar in the Mike Henderson Blues Band, doing shows with Jerry Garcia, Michael Bloomfield, The Grateful Dead, Jefferson Airplane and John Mayall, among others. Källa: the seaside Gazette Bilder: LosNordicos/JE


                                                                                         6 februari

Ett 80-tal medlemmar hade samlats för att ”få reda på att vi mår bra och hur vi kan må bättre”. Ann-Marie Bönström – en av våra medlemmar, som bor permanent här nere sedan ett antal år – gav små råd om hur vi kan förbättra våra levnadsvillkor genom att bete oss på ett bättre sätt. Hon började med att säga att vi redan hade fattat två viktiga beslut – att vara här nere och att vara tillsammans. Hennes filosofi bygger nämligen på en treenighet:

 • Ha kontakt och umgås.
 • Var rädd om Din tarm.
 • Rör på Dig. Ann-Marie anser att Los Nordicos har en viktig uppgift genom att skapa tillfällen till att träffas. Må det vara klubbkvällarna, boulen, bingon, vandringarna eller festerna. När det sedan handlade om kroppen, försökte hon slå fast budskapet -”minska sockerkonsumtionen”!  Från att ha varit en lyxvara för endast de välbeställda blev sockret under 1800-talet tillgängligt för alla och är nu kanske den allvarligaste källan till att vi inte mår bra. Sockret finns överallt – även där vi inte anar det. Läskdrickandet är en stor källa till överkonsumtion av socker.

Att röra på sig betyder inte nödvändigtvis några maratoninsatser. 150 minuter per vecka ”svettig” motion är ett bra steg på väg mot bättre hälsa. Som avslutning gjorde Ann-Marie lite reklam för olika hälsofrämjande aktiviteter, som hon kan erbjuda.

Dessutom  har du ännu en chans att få vandra runt i avokadon och mangons land. Visning av odlingarna och en härlig lunch hos Ann-Marie på Casa Minerva med fantastisk utsikt. Lördag 23 februari 2019 Mer om utflykten här

Casa Minerva Beläget på kullen där det är som smalast mellan floderna ”Rio Seco” och ”Rio Verde” (den torra respektive den gröna floden) har vi en perfekt blandning av stillsam plats på landet och närhet till staden och Medelhavet. > Hemsidan Andalusisk mango


30 januari

Fyra länder i Syd-Amerika och fyra speciella sevärdheter. Det var vad Thomas Hedrén hade föresatt sig att uppleva, sedan han hade genomfört den avancerade tillseglingen över Atlanten. Vi som hade tillfälle att lyssna, när Thomas förra året berättade om seglingsäventyret och varför han har rätt att bära de röda byxorna (han har seglat över ekvatorn) såg på onsdagen fram emot, vilka äventyr han kunde möta på landbacken. De fyra länderna var Uruguay, Argentina, Bolivia och Peru. De utvalda sevärdheterna var Iguazufallen, den stora saltsjön, Titicacasjön och berget Machu Picchu.. Thomas genomförde resan huvudsakligen per buss med packningen i en ryggsäck. Resan innebar en hel del strapatser till följd av väder och MYCKET varierande natur. Den vackra och fascinerande naturen kunde han visa många bildexempel på. Bilder som han kompletterade med ett antal belysande anekdoter. När Thomas återvände hem till Spanien (Almuñécar) förärades han en guldmedalj som ytterligare belöning för tre månaders äventyr. Den stora belöningen var sannolikt den fantastiska upplevelsen. Cirka 120 medlemmar lyssnade till Thomas berättelse och en del vann även på lotterierna.

                                                                                 


                                                                                     23 januari

 

Med utgångspunkt från sin tillvaro som invandrad norsk journalist och gift med en spansk polis delade Mette Line Sandborg från Itrabo med sig några av sina intryck från ”Livet i Andalusien” eller ”Livet i Itrabo”. Hon började med att berätta om, när hon kom till Itrabo första gången och blev snabbt ”kontaktad” den spanska polisen och hon undrade, vad hon hade gjort.  Det visade sig dock  snarare handla om ett kontaktskapande, som slutade med att hon blev polishustru. I fortsättningen berättade Mette Line om hur livet kan vara i området med de tre byarna eller kommunerna Itrabo, Molvizar och Otivar – både idag och den närmaste tiden efter Franco. Det visar sig att man ännu nästan 40 år efter Francos död inte har gjort upp med den delen av historien. ”Man vill inte röra i det så länge någon nu levande kan känna sig träffad eller påverkad.” Det uppkom spänningar mellan de tre byarna, eftersom man inte stod på samma sida i förhållande till Franco. Rättvisa skipades på den tiden rätt brutalt. Idag erbjuder i alla fall – enligt Mette Line – Itrabo en skön idyll, som ligger på bekvämt avstånd från Almuñécar. Efter Mette Lines berättelse erbjöd vår vice ordförande Lisa Olofsson att Klubben är beredd att arrangera gruppresor upp till Itrabo, där man kan få laga andalusisk husmanskost under ledning av Mette Lines svärmor, som är specialist på paella. Mer information kommer inom kort. Klubbaftonen besöktes av ca 70 medlemmar och lotteridragningen skapade ett antal glad vinnare.


                                                                                  16 januari

Fem Tunasångare från Granada med två gitarrer, två mandoliner och kastanjetter och tamburin. Det var ingredienserna i Los Nordicos´ säsongstart på Chinasol. De framförde under stort jubel från de ungefär 95 deltagarna ett antal spanska sånger under ett ca en timme långt program. Vi fick bland annat höra Besame mucho, den svenska ”panta mera-sången”, Viva España och naturligtvis Granada!

En annan viktig programpunkt innebar att vårens klubbkvällprogram presenterades av Lisa Olofsson och reseprogrammet av Kirsti Arnöy Håkansson. Det finns mycket att aktivera sig med under tiden fram till slutat av mars med final i Vårfesten den 27 mars.

Dessutom presenterades vinnarna från Melodikrysset den 12 december:

 • Ulla Åsard
 • Göran Åsard
 • Lisa Olofsson
 • Lennart Olofsson
 • Kerstin Backman
 • Staffan Backman
 • Göran Andersson (ej på plats)
 • Maj Andersson (ej på plats) som fick varsin flaska vin. Den rätta lösningen på krysset visas på bilden nedan.

Som avslutning drogs vinnarna till de båda lotterierna.


                     DETTA HÄNDE BL.A. UNDER HÖSTEN 2018

                                                                                     12 december Höstens och årets sista klubbafton besöktes av ett 30-tal medlemmar. Dessa fick gnugga geniknölarna och leta bland sina musikkunskaper för att lösa det Melodikryss, som presenterades av Ulf Dybeck och Ralf Holmström. Det innehöll musik från när och fjärran och från olika tidsåldrar. Prisutdelning kommer att ske vid första klubbaftonen på det nya året, den 16 januari.


Julmarknad på Apelsintorget  6-8 december tillsammans med andra föreningar i Almunècar.

Vi bjöd på glögg och pepparkakor och smakprov på inlagd gurka som vi även sålde.


Barnkören

Årets Luciafest blev en trevlig tillställning, 55 personer hade samlats i China Sols fina festlokal och värmde upp med lite glögg och pepparkakor. Kvällen kantades av mycket sång, allsång i form av snapsvisor som leddes av Ulf Dybeck och avslutades av en fantastisk spansk barnkör som även lärt sig Stilla Natt på svenska. God mat och dryck i form av sill/lax tallrik och därefter lamm eller lax och hela måltiden kröntes av en frisk fruktsallad. Vår egen korgmakare, Gun-Britt Johansson hade ordnat fina vinster till kvällens lotteri. högvinsterna togs hem av några lyckliga vinnare som ni ser på bilderna.

Glada vinnare

Det kan  vara på sin plats att göra en historisk återblick på det musikaliska inslaget under dessa fester. Under rätt många år utgjordes Luciatåget av en senior kör med både Lucia, tärnor och stjärngossar och tomte. För några år sedan sänktes medelåldern på kören kraftigt genom att barn eller barnbarn till medlemmarna utförde rollerna med egen sång eller med hjälp av inspelad musik. Denna skara minskade dock i antal, tills den förra året – 2017 – uppgick till noll. Den minnesgode kommer kanske ihåg att vid den Julfesten var det videltagare, som sjöng ett antal julvisor – förutom de sedvanliga dryckesvisorna.

I år var det så dags för ett LYFT genom att en kör från Almuñécars skolor framförde ett helt strålande sångprogram, som till och med inkluderade Stilla Natt med svensk text. Det var för övrigt andra gången på kort tid, som en

Fler glada vinnare

spansk kör sjöng för oss på svenska. Senast var det ju Coro Ciudad, som sjöng Vem kan segla förutan vind?

I år var det så dags för ett LYFT genom att en kör från Almuñécars skolor framförde ett helt strålande sångprogram, som till och med inkluderade Stilla Natt med svensk text. Det var för övrigt andra gången på kort tid, som en spansk kör sjöng för oss på svenska. Senast var det ju Coro Ciudad, som sjöng Vem kan segla förutan vind?1960-2017 Vi var cirka hundra personer som samlades för att höra Rolf och Ann-Marie Bönström berätta och visa bilder om hur Almuñécar  har förändrats under 50 år.  Läs mer och se filmen från gamla Almuñécar .

                                                                           

                                                                                  28 november

Klubbkvällens underhållning innebar att  Ulf Dybeck hade tagit med sig ”sin” kör Coro Ciudad de Almuñécar. Kören är blandad både vad gäller sångstämmor och internationella inslag. Det lär finnas åtta nationaliteter representerade i kören. Programmet innehöll musik huvudsakligen från den latinska språksfären – latin, spanska och italienska – men avslutades med Stilla Natt på tyska (det är ju snart jul). Det allra sista numret var den åländska folkvisan ”Vem kan segla förutan vind”? Det innebar för kören att ge sig ut på djupt vatten. Ingen – förutom Ulf – behärskar ju det svenska språket. Den närvarande publiken, som uppgick till ca 70 personer, verkade uppskatta den musikaliska underhållningen och fick även delta, när kören framförde den äldsta nedskrivna kanonen om göken.

En av körmedlemmarna vann Cavaflaskan på gratislotteriet.

 21 november                

Till årets julklapp har utsetts ”återanvända kläder”, vilket känns som ett litet udda men förnuftigt val. Los Nordicos program på onsdagen innebar också en återanvändning. Det var Rolf Bönström, som gjorde en uppskattad repris av vårens föredrag om ”Almuñécar förr” – inte på romarnas eller morernas tid men de senaste 50 åren. Det var för 50 år sedan som Rolf med föräldrar kom till Almuñécar och där har han ”blivit kvar”. Det blev åter en härlig resumé över de senaste  åren i vår lilla stad – ny för vissa medlemmar och en återupplivning av minnet för några av oss andra. Det andra viktiga inslaget under kvällen var prisutdelning och resultatredovisning från Stadspromenaden, som Elisabeth och Ralf Holmström förtjänstfullt hade arrangerat. Segrare blev Britt-Inger Torén, som bland deltagare med mest antal rätta svar vann utslagsfrågan, som innebar att uppskatta vikten på Stadsorienteringens vandringspris. Topplaceringen, när det gällde viktuppskattningen intogs dock av Barbro Schönbäck, som missade vikten med endast 6 gram.Hon skulle kanske göra sig gällande i Kockarnas kamp, när det gäller att leverera fisk- eller köttstycken med en viss önskad vikt. Kvällens deltagarantal uppgick till ca 150 personer.

                                                                                      14 november Onsdagskvällen innebar en presentation av Mats Björkmans syn på spansk politik bearbetad för vår svensktalande publik. Det blev en bred genomgång från de olika turerna i samband med skiftet av makt på riksnivå till den i det närmaste oändliga historien om Kataloniens frigörelseförsök.

Att försöka täcka in Mats timslånga anförande på några rader går inte. Så mitt enda råd är – ”kom nästa gång”!  Kvällens deltagarantal på 158 medlemmar gjorde att den gamla Nalen-slogan ”festligt, folkligt, fullsatt” kändes på plats.

                                                                         7 november  Årsmöte

Årsmötet blev både festligt och fullsatt. China Sol serverade utsökta tapas tillsammans med en god Cava. Ordförande Leif Håkansson presenterade verksamheten under året som gått och uppmanade medlemmarna att lämna nya förslag på aktiviteter. Lennart Olofsson ledde årsmötet. På bilden nedan ser vi avtackning av personer som efter flera års ideellt arbete lämnar sina uppdrag.

 

Onsdagen den 31 oktober

En kväll i visans tecken! Vi som trotsade regnet hade förmånen att få njuta av  vissångaren och estradören Tomas Edström. Han hade många visor  som väckte igenkänning hos publiken och det blev en hel del allsång!

 


Onsdagen den 24 oktober

Denna kvällen fick vi följa med på en  resa på Europas kanaler och i Medelhavet när Jan-Erik och Åsa berättade och visade bilder. Här fick vi en inblick i ett äventyr som de allra flesta kan göra! Vill du veta mer, så finns lite av denna information på resesajten BUDGETRES.se/temaresor/segling med bl.a. seglarguider från Grekland och Turkiet, tidigare publicerade i tidningen Odyssé.

Du är också välkommen att kontakta Jan-Erik och Åsa direkt.


Onsdagen den 17 oktober

Även idag fullsatt med många redan kunniga sopsorterare från Sverige som fick lära sig hur det går till här i Spanien. Bra så vi alla kan bidra till en renare miljö. Rolf Bönström berättade allt om hur sopsorteringen utvecklats från att slänga allt i floden till stora anläggningar som tar hand om alla våra sopor idag. Vi fick även en inblick i kommunens miljöarbete och hur vi alla kan bidra! Ekologisk odling och hur man blir certifierad fick vi också ett litet smakprov på, mer kommer nog om detta känns det som. Efter föredraget var det flera som stannade kvar och njöt av en härlig trerätters meny i restaurangen!


Onsdagen den 10 oktober

Hösten klubbkvällar började med en rivstart i spanskt tempo! Vi var ca 140 st medlemmar som fick njuta av Maria Gomez la Canastera y Nino Carmelo! Underbar gitarrmusik och dans av dessa taktfasta damer, inte minst andra delen tog andan av oss och även förmodligen dansaren.


Våren 2018

Vilken våravslutning!

70 glada medlemmar i Los Nordicos avslutade säsongen med en middag på Mar de Plata.

Onsdagen den 14 mars 

Vid vårens sista ordinarie klubbafton – det är ju vårfest nästa onsdag – berättade Mats Björkman från Sydkusten om det senaste från Spanien. Föredragets tyngdpunkt låg naturligtvis i karusellen i Katalonien med alla olika turer, som lär fortsätta ännu ett bra tag. Även andra nedslag i nutidshistorien gjordes. Som vanligt presenterade Mats den aktuella verkligheten på ett innehållsrikt och samtidigt lättsamt sätt. Han lär återkomma till hösten med bl a den vidare utvecklingen i Katalonien. Efter lotteridragning önskade ordförande Leif Håkansson alla medlemmar en skön sommar, samtidigt som vi är välkomna tillbaka den 10 oktober, när klubbverksamheten drar igång för hösten. Årsmöte kommer att avhållas den 7 november.


Onsdagen den 7 mars

Idag hade vi besök av Maria Velasques och Emmy Holster Kåberg, som informerade oss om allehanda frågor, som kan vara aktuella för såväl residenta i Spanien som för oss andra. Det handlade bland annat om arvsfrågor, där det skiljer sig en del mellan spansk och svensk lagstiftning. Andra frågor, som var uppe, handlade om uthyrning av lägenheter och beskattning vid försäljning. Rättelse som kommit nu i efterhand: Det har kommit en ny lag den 1 januari 2018, som säger att man kan ärva upp till 1.000.000 euro per person här i Andalusien utan att betala skatt. Detta gäller dock endast direkt familj, dvs arv mellan makar eller föräldrar och barn. Det belopp vi nämnde igår var 250.000 euro som alltså inte stämmer längre. Kontaktuppgifter till advokaterna som besökte oss är: Velasco Lawyers

Calle Arco del Teatro 3

Tel: +34 958630114. Fax: +34 958881791                                                    Internet: http://www.velascolawyers.com/

Därefter var det dags att dela ut pris till de sju vinnarna, som hade helt rätt lösning på förra veckans Melodikryss. De sju duktiga krysslösarna var Calle Forslund    Chris Israelsson   Gert Ellström   Gull-Britt Rosengren Jan-Erik Dahlqvist   Ralf Holmström   Åsa Dahlqvist


Onsdagen den 28 februari

Kvällens program innehöll ett Melodikryss, som Ulf Dybeck hade utmanat sig själv och styrelsen att konstruera. Frågor av olika svårighetsgrad ställdes och illustrerades med hjälp av Youtube-klipp. Vi fick höra t. ex Evert Taube, Povel Ramel, Tage Danielsson och Kris Rea. Man kunde höra ett sorl av funderingar mellan de olika frågorna. Totalt lämnades 15 kryssplaner in. Av dessa visade sig sex vara helt rätt. Den stora stötestenen visade sig vara ett av de vanligaste korsordsorden ”nek” = sädeskärve och även sångaren Kris Rea.


Onsdagen den 21 februari

Från Rönnerdahl till Bo Setterlind – klubbafton i musikens tecken. Klubbkvällarna kommer två onsdagar i rad att gå i musikens tecken. I kväll var det trubaduren Tomas Edström från Nerja, som underhöll genom att till eget gitarrackompanjemang sjunga ett antal visor av svenska visförfattare och kompositörer. Även om Tomas stod för det mesta av sjungandet, fyllde den sjungglada publiken gärna i i flera av de kända visorna. Nästa onsdag kommer det att krävas ännu större aktivitet från medlemmarna; då blir det Melodikryss. Tomas är engagerad i Yrkestrubadurernas förening, som en gång startades av Fred Åkerström och Cornelis Vreesvijk och har varit engagerad i ett antal andra sällskap, som vårdar visans minne. Under kvällen tolkade han på ett fint sätt ett antal visor ur vår svenska visskatt och fick som sagt uppskattande stöd från publiken. Man kan nämna Ruben Nilssons underfundiga visa om den envisa hästen, som inte vill dö och alla verserna av Cornelis Vreeswijks ”Brevet från kolonien”. Han hade nämligen lovat Cornelis, när han en gång var ”förband” till honom på en musikskuta, att om han skulle sjunga hans visor, måste han sjunga ALLA verserna – och det gjorde han! I övrigt blev det visor av t ex Evert Taube, Carl Anton, Peter Lundblad. Tomas avslutade med en visa av Bo Setterlind och Stefan Percy och tyckte att publiken hade varit väldigt positiv och kunnig och sade att han förstod att det finns ett önskemål om att få igång något slags köraktivitet.

Tomas Edström

Onsdagen den 14 februari

Kvällen bjöd på mycket information om den nya vårdcentralen. Vi fick veta att det inte räcker med det blåa försäkringskortet här utan det är viktigt att ha egen reseförsäkring/hemförsäkring som täcker dina kostnader här. Vårdcentralen är ny med fin utrustning och kunnig personal. I receptionen arbetar en svensktalande administratör som kan hjälpa till att tolka. Dessutom finns läkare som talar svenska, danska och engelska. Vi hoppas att det ska bli någon slags överenskommelse mellan oss och Vithas som ger våra medlemmar lite extra rabatt inom kort. Men vi återkommer om det.


Onsdagen den 7 februari

 

Fullsatt ikväll när Thomas Hedrén berättade för oss om sin Atlantsegling England-Uruguay. Ett äventyr som trollband många av oss och sen fick vi också veta varför röda byxor på män är så sällsynt! Efter den obligatoriska utbildningen på fyra veckor, under skilda tider, mönstrade Thomas på i Portsmouth på av de tolv 70-fots segelbåtarna som skulle göra den långa kappseglingen Clipper Round the World Race. Thomas berättade om affärsidén, båtarna, utbildningen och om transportseglingen till starten i Liverpool. Kappseglingen som går vartannat år finansieras till hälften av betalande besättning och till hälften av sponsorer. Under 2017-18 års segling deltar sammanlagt 712 personer varav 200 kvinnor på de åtta delsträckorna. Äldste deltagare är 76 år och är svensk. Några seglar med hela vägen. Thomas deltog på den första och längsta sträckan. Den tog 34 dagar och båten, Unicef, kom in som nummer tre till Punta del Este, Uruguay. Då hade man seglat 6300 distans. Livet ombord var tufft med bestämda arbeten och vakter, där alla fick hjälpa till med alla sysslor. Thomas lärde sig även att baka bröd! Endast en person, skepparen, var professionell seglare. Det fanns emellanåt tid att njuta av naturlivet i forma av valar, besökande fåglar med mera. Annars var det ”blött, det dunkade och det skadade” mest. Väl iland satt sjögången kvar i benen (läs balanssinnet) en hel vecka  – och det var svårt att gå! Ett inspirerande föredrag med fina bilder. Den avslutande bilden visade Thomas i röda byxor efter seglingen. Saken är den att när man har seglat över Atlanten, har man rätt att bära röda byxor.


Onsdagen den 31 januari

Vilken kväll! Över 100 personer fick tillfälle att njuta av barnkören, Coro Infantil los Arcos under ledning av Pedro Hernández. Inledningen var specialgjord för oss, Blinka lilla stjärna på svenska.


Onsdagen den 24 januari Här avtackas vår webbmaster som arbetat i många år med vår och hela kustens sida. Han har gjort ett digert arbete som blir svårt att ersätta, stort TACK för ditt engagemang Leif!

Därefter fick vi information om den nya vårdcentralen i Nerja samt det pågående projektet av nytt äldreboende i Almunécar.


Onsdagen den 17 januari

Många var vi (ca 100) som samlades för att höra Rolf och Ann-Marie Bönström berätta om hur Almunécar har förändrats under 50 år. Vi fick en intressant kväll med många små historier om hur det var att komma hit redan på 60-talet. Både bilder och film tillsammans med Rolfs berättelse gjorde kvällen till en härlig upplevelse.

 

 Onsdagen den 10 Januari

Upptaktsmöte med över etthundra deltagare. Ordförande Leif Håkansson hälsar välkomna och berättade om vårens aktiviteter. Därefter blev det mycket uppskattad underhållning av LaTuna. De är en musikgrupp bestående av 5st lärare och elever från Granada universitet som sjöng och dansade med oss.