Ordförande

Helena Molin Valdes, presidenta@losnordicos.com

Nu har sommaren kommit till Almuñecar – 1:a maj står för dörren.

Staden sprudlar, inhemska turister fyller stränder, gator och restauranger inför långhelgen, medan många av Los Nórdicos medlemmar har rest hem till den nordiska sommaren. Los Nórdicos har nu uppehåll till hösten, expeditionen öppnar igen den 26 september och höstens första klubbafton blir den 4 oktober. Boulegänget fortsätter dock att spela så länge det finns intresse. Nu kan vi reflektera över vad vi gjort och vill satsa på nästa säsong.

Solen skiner och värmerekord har satts under den gångna veckan. Tyvärr är torkan svår och slår hårt mot traktens odlare. ”Abril, abril, lluvias mil” säger ordspråket här – men inget kommer (”april, april, tusen regn”). Klimatkrisen kombinerat med vattenintensiva odlingar, många golfbanor och ohållbar vattenförbrukning sätter spår också i paradiset Costa Tropical. Hur kan vi bidra till en mer hållbar utveckling här?

I år har vi haft onsdagsprogram hela april, detta blir säkert ny norm. I april blev det svenska visor, pubquiz, jorden-runt föredrag och en kort dialog med kommunens socialansvarige chef, Marie Carmen Reinoso. Hon svarade på frågor om vad kommunen kan erbjuda nordiska pensionärer som behöver hjälp. Ett par rekommendationer från hennes sida var: lär er (lite) spanska och skriv in er i kommunen (empadronarse)! Det ska vi stödja till hösten.

Vi avslutade säsongens onsdagsprogram med en bang – en härlig vinprovning och paella på Casa Minervas takterrass i Torrecuevas hos Ann-Marie och Roffe. Cassie från Munskänkarnas var briljant sommelier. Detta smakade också mer och kan återkomma nästa säsong.

Teatergruppen – nu kulturgruppen – har träffats och planerar nya upptåg inför nästa säsong. Vi hoppas kunna samarbete med lokala artister också – sång, dans, konst är universella språk och ett fint sätt att främja samarbete och integration i det spanska samhället. Det finns utrymme för flera att delta i denna grupp.

Vi startade även en helt ny aktivitet denna säsongen. Ett varmt tack till våra medlemmar Pia Essén och Gunnar Öhlén för deras initiativ att bilda en öppen samtalsgrupp – som blev Spekulatorium! De skickade sitt förslag till styrelsen som godkände detta som ett experiment. Denna säsongen reflekterade gruppen över Lycka, Gängkriminalitet, Sanning och Pengar vid fyra olika möten, ämnen som berör. Detta är också en aktivitet att fortsätta med – så länge det finns intresse och medlemmar som driver.

Styrelsen har följt upp enkätundersökningen och arbetat med flera av era förslag till nya aktiviteter. Spanska kurser tillsammans med ett språkinstitut i stan, vandringar, Sevillana danskurs, målarkurser, workshop ang. AI och ChatGPT och vinkunskap är några av dessa. Vi ska presentera ett program och budget till årsmötet som hålls den 22 november 2023.

Den 28 maj är det kommunalval i Spanien. Alla som är inskrivna i kommunen (empadronados) har rätt att rösta. Den 12 maj börjar valkampanjen då alla partier/koalitioner publicerar sina program. Hör av er om ni vill ha hjälp att navigera mellan de olika alternativen och partierna inför valet.

Tack! Efter mitt första år som ordförande vill jag tacka alla i Styrelsen, alla aktiva medlemmar, gruppledare och deltagare för ert engagemang och entusiasm under den här säsongen. Vår förening är bara så bra som medlemmarna gör den till! Det har varit en riktigt rolig resa.

Håll er uppdaterade via Los Nórdicos Facebook och webbsida – tack vare vår super-informationsansvarige Ann-Marie.

Trevlig sommar till er alla!

Läs Helenas ordförandebrev från januari 2023