Tidigare resor, t.o.m. våren 2023

La Herradura – kaffeodling

Torsdag 30 mars var vi 30 medlemmar som åkte buss till La Herradura och besökte Europas enda kaffeodling! Manolo guidade oss runt på sin finca där han förutom kaffe odlar total ca 35 olika typer av tropiska frukter. Manolo driver allt ekologiskt med permakultur i samklang med naturen.

Efter den guidade turen gick vi till Manolos förfäders gamla cortijo som är byggd i traditionell Alpujarras-stil. Vi fick avnjuta en paella och provsmaka frukter från odlingen.


Sierra Nevada

Torsdag 16 mars var vi 27 medlemmar som tillbringade en härlig dag uppe i Sierra Nevada. Strålande sol & varmt och fortfarande lite snö kvar i backarna för de 8 som ville åka skidor.


Vi passade även på att gratulera en 70-åring och en 75-åring.


Las Alpujarras

Måndag 20 februari var vi 53 medlemmar som deltog på resan till Las Alpujarras. En resa där vår guide Birgitta Löwstett under stor del av resan mycket intressant berättade om Alpujarras, Andalusiens och Spaniens historia. Vi fick även njuta av magiska utsikter och mängder med blommande mandelträd.

Först stannade vi i hantverksbyn Pampaneira där många av oss besökte Mercedes vävstuga där hon sålde vackra hemvävda sjalar mm. I chokladfabriken Abuela ili fick vi både provsmaka och köpa mumsig choklad.

Resan fortsatte därefter till Trevélez där vi fick veta allt om hur jamon serrano tillverkas och vilka olika sorters skinka som finns. Vi fick även möjlighet att provsmaka. Efter en 3-rätters lunch på Restaurang Nuevo Gonzalez rullade bussen hem mot Almuñécar igen.

Sierra Nevada

Torsdag 9 februari var det 16 medlemmar som åkte buss upp till Sierra Nevada. En resa som in i det sista var osäkert om den kunde bli av pga ett stort ras som påverkade vägen upp till Sierra.

Växlande molnighet, temperatur omkring 0, bra snö i backarna och nästan inga liftköer. 11 personer åkte skidor och 5 följde med för att få uppleva de snöhöljda bergen på nära håll.

Motril & Vélez de Benaudalla

Torsdag 26 januari, 2023, var vi 50 glada medlemmar som åkte på en heldagsutflykt till Motril och Vélez de Benaudalla. Vi började med en guidad visning av Ron Montero där vi fick veta hur de har tillverkat rom under 60 års tid. Vi fick även provsmaka ett par av deras romsorter, som värmde gott i våra kroppar denna kalla vinterdag.

Resan fortsatte därefter till Sockermuseet i Motril där vi fick lära oss allt om sockrets 1000-åriga historia här på spanska sydkusten.

Till sist åkte vi upp till den lilla byn Vélez de Benaudalla där vi fick komma in och titta i den fantastisk fina gamla kyrkan Nuestra Señora del Rosario innan vi åt en mycket god lunch på restaurang Umami. Efter lunchen blev det en kort vandring i de gamla delarna av staden innan vi avslutade med ett besök i den arabiska trädgården Jardin Nazari.


Julmarknad i Ugíjar

Torsdag 8 december var vi 48 medlemmar som åkte på en heldagsutflykt till julmarknaden i Ugíjar. Ugíjar är en liten kommun med ca 2500 invånare som ligger i Alpujarras på gränsen till provinsen Almeria, ca 12 mil från Almuñécar.

Detta var 25:e gången som Ugíjar ordnade julmarknad och i år var det ett 50-tal utställare från Alpujarras som deltog. Vi fick provsmaka och köpa lokaltillverkade ostar, skinkor, korvar, öl, vin, cider, choklad, turron mm.

Efter ett par timmar på julmarknaden åkte vi vidare till Restaurangen Alqueria de Moayama där vi avnjöt en mycket god 3-rätters lunch.


Portugal

Dag 1
Denna tidiga torsdagsmorgon samlades vi utanför ChinaSol med stora förväntningar på kommande dagar.
Vår första dag var det mycket bussåkande med ett uppskattad guidning och lunchstopp inne i Sevilla.

Dag 2

Avfärd tidig morgon för vårt första utflyktsmål som var denna lilla staden Sintra med sitt palats Palacio da Pena. Efter fler bussbyten och promenader nådde vi toppen på berget och fick besöka det färgglada slottet med utsikt över Atlanten.
Därefter kort besök i den lilla pittoreska staden med god mat på en liten restaurang med god buffé.

Mätta och nöjda med mat, dryck och slottsbesök åkte vi vidare till Lissabon. Här fick vi som inte tog en siesta just då, en guidad tur med bussen och vår utmärkta guide Lorreina.
Sen släpptes vi lös i denna metropol, några fick en liten guidad stadspromenad några valde café eller bar direkt. Vi såg allt från spårvagnar, statyer, butiker, clowner och den vackrast hissen i Lissabon.
Kvällen avslutades på grillkrog med diverse grillat kött och andra godsaker.

Dag 3

Lite sovmorgon fick vi idag efter gårdagens många intryck.
Färden gick idag mot Porto som är den näst största staden i Portugal. Här möttes vi av en trevlig lokal guide som visade kyrkor och katedraler för de som var intresserade. Övriga tog en egen promenad genom stan med vild shopping på vägen. Gosedjur, tröjor och vino verdé inköptes.
Lunch intog vi längs flodpromenaden på lite varierande krogar. Därefter sammanstrålade vi för en kort båttur över floden till  Colemans portvinfabrik och en liten provsmakning av deras portvin.

Dag 4
Dagens program med besök i 3 städer kastades om lite på grund av regn. Vi började i Bathalha där vi fick en liten glimt av ett stort nunnekloster. Otroligt vackert, även i regn.

Nästa stopp den lilla sovande staden Leiria, denna tidiga söndagsmorgon var inte mycket öppet. Det enda som rörde sig i stan var en löpartävling med varierande åldrar på deltagarna.
Snabbt vidare till kuststaden Nazaré, här hittar vi en utsiktspunkt utöver det vanliga, vacker strand och surfarnas mecka.
Här fick vi tid för strandpromenad och gudomlig lunch på egen hand.

Dag 5

Även denna dagen var det risk för regn så programmet kastades om och vi började i den lilla staden Averio, känt som Portugisiska Venedig. Så klart måste man ju passa på att åka gondol här. Härlig tur i kanalerna med en rolig guide på båten. Vackra hus och lite historia fick vi på köpet. Därefter lite stadsrundtur med vår guide och sedan fri tid för shopping och lunch. Några fick god mat och några hade lite otur…

Väl tillbaka i Fatima hade det börjat regna. Några tappra följde ändå med vår guide på en stadsrundtur till klostret som var väldigt stort.

Dag 6
Hemfärd, lång resa som vi försökte fördriva tillsammans. Många sov gott efter alla intryck och några stickade och virkade som vanligt. En klurig frågesport med gåtor och annat fördrev vi några timmar med. Bäst i detta var Ulla och Göran Åsard, grattis! Här hittar du alla svaren!
En liten titt fick vi också från bussens fönster på det enorma lagret för Amazon som vi passerade. Hovleverantör till vissa av oss…

Resan avslutades med det sedvanliga Cavastoppet som idag var det portugisiska Vino Verde!
Med detta vill några av oss i resegruppen tacka för oss, Kirsti, Britta och Elisabet H!


Kontrasterna resa gick till Nigüelas och Nevada shoppingcenter

När vi steg på bussen denna morgon kände jag en viss oro för vädret som var lite annorlunda denna morgon mot vad vi blivit vana vid senaste tiden, vi hade tjock dimma och regnet hängde i luften.
Men det ordnade sig när vi kom upp på lite högre höjder, lämnade vi dimman bakom oss.
Birgitta gav oss en historielektion på väg upp till Nigüelas som är en liten by vid foten av Sierra Nevadas bergskedja. Ca 1 200 invånare bor här och de flesta sov nog fortfarande när vi kom.
I byn finns ett litet Olivoljemuseum som är resterna av en av de äldsta olivoljefabrikerna i Andalusien. Vi fick en rundvandring med en guide som var väldigt kunnig och engagerad, hon lärde oss allt om hur man framställde olivolja förr i tiden. Därefter fick vi smaka tre stycken olika oljor som var väldigt olika i sina karaktärer.
Efter det ville några vila benen på byns café och vi andra tog en promenad längs med bergsväggen och utforskade dalens underbara utsikt med grotthus, härliga vyer och konstinstallation på annorlunda sätt.

Hungriga och lite trötta i benen åkte vi vidare till Granadas stora shoppingcenter, Nevada.
Här blev vi frisläppta att göra vad vi ville. Många hamnade på någon av de alla restauranger som finns här, några shoppade loss och någon gjorde manikyr. Bra att veta är att den stora julgranen utanför är färdigmonterad och ljusen håller på att sättas upp så det kommer att bli jul i år också!
Nästan hemma vid kusten igen hade vi såklart vårt obligatoriska CAVA stopp vid den stora dammen som tråkigt nog snart är tom på vatten.


Höstens första utflykt 2022

Denna soliga sensommardag åkte vi på ett kärt återbesök upp till Antonio på Fruktodlingen i Torrecuevas, Finca El Pinero.
Några var förstagångsbesökare men flera av oss var med även förra året. Varför åker man då tillbaka till det man sett en gång tidigare? Jo en fantastisk upplevelse både för skälen och magen! Å så har vi ju Antonio som är en upplevelse bara han, fantastiskt hängiven sina odlingar och en eldsjäl i ett litet familjeföretag.
Han visade oss sina odlingar och berättade om hur livet på en liten gård är. Dock var han i år lite förtvivlad över den varma sommaren som har inneburit torka och alldeles för lite vatten för växtligheten. Han fortsätter ändå att vårda sina träd och bin som är livsviktiga för att frukterna skall bli till.
Vi avslutade bergspromenaden på hans fina terass med ett fantastiskt fruktfat, grillade korvar, kött och gott vin att dricka. Om du blir sugen att komma med finns en ny möjlighet den 17 november.

Fruktfat med blandade godsaker

 


22 mars

SÄSONGENS SISTA UTFLYKT

gick till La Alpujarra. Vi gav oss iväg norrut, uppåt och dagens första stopp var ett besök på Venta El Chaleco, en familjedriven helt ekologisk liten ost- och marmeladfabrik utanför Lanjaron. Vi fick en inblick i hur framställningen går till i fabriken och sedan blev det provsmakning av ett antal ostar och marmelader – och till osten var det förstås gott med lite vin.
Därefter åkte vi vidare mot Lanjaron och ett besök på Museo de la Miel, Honungsmuseet. Ett pedagogiskt upplägg för att bättre förstå betydelsen av bin, pollinering, honungens alla nyttigheter och bi-produkter (!) såsom propolis, pollen och bidrottninggele.

Det fanns förstås möjligheter till shopping av läckerheter och nyttigheter på båda dessa ställen.

Efter en vacker färd på de slingrande bergsvägarna nådde vi Pampaneira, den genuint pittoreska hantverksbyn. Fri lek där några timmar innan hemfärd – förstås med cava-stopp – vid Rules-dammen.


 

10 mars 2022

Årets andra resa till Sierra Nevada blev nästan en repris på den första, dock med mindre buss och färre deltagare. Men vi som valde att åka upp idag fick ännu en toppendag med Sol, värme och god mat! Mer snö nu även utanför backen med toppenskidåkning hela dagen.
Snömängden ger lite hopp om mer vatten i dammarna så småningom…


24 februari 2022

Repris på en uppskattad utflykt. Nu tog vi lilla bussen en bit upp i bergen och vårt mål var den lilla vinbodegan Calvente i Jeté.
Vi fick smaka både bubbel, vitt och rött vin. En berättelse och ”rundvandring” fick vi via en film medans vi njöt av gott vin och trevligt sällskap.
Några av oss handlade med oss ett mindre förråd hem så vi kan drömma oss tillbaka när vi sitter hemma.


17 februari 2022

Vi var 45 st som åkte mot toppen denna tidiga morgon och idag slogs nog ett
rekord i antal skidåkare, denna gången var vi 13 stycken som testade backarna och resten följde Kirsti och Elisabeth på bar och solrunda.
Vädret var toppen både för skidåkning och barhäng, sol, vindstilla och flera plusgrader. Mitt på dagen gjorde de flesta av oss paus på Alcazabas härliga balkong med god mat och dryck.
Mycket bättre än så kan man inte fira en födelsedag, tack för alla sånger, skålar och glada tillrop!
Så klart hann vi med ett cavastopp på vägen ner för berget.

 


2 december

Sista resan för denna höst gick som vanligt till Ikea och Malaga. Ljus, servetter, pepparkakor och glögg inhandlades. Flera kartonger med glögg fick vi med oss som vi bjuder på vid julmarknaden som är på Ayuntamiento torget den 10-12 december.
Sedvanligt cavastopp blev det på blåsig parkeringsplats….
Väl inne i Malaga blev det shopping, museibesök, barhäng och julbelysning. Några lyckades se ljusspelet som i år inte hade annonserat några fasta tider för show.
Skickar med ett litet bildspel från kvällen men hade tyvärr inga bilder från min löprunda runt Catedralen och taxifärden till bussen, det var för stressigt att ta kort då! Tack för ert tålamod!

God Jul önskar Britta, Kirsti, Birgitha och Elisabeth H i resegruppen!


25 november 

Idag blev det en repris på ett mycket populärt resmål högt uppe i bergen. Vi åkte längs med kusten mot Almeria. Vårt mål var en mycket vacker vingård högt uppe i bergen med Sierra Nevadas snöklädda berg som bakgrund. Quatro Vientos är så mycket mer än en vingård, jag skulle vilja kalla denna utflykt för ett museibesök med vinprovning. Vår rundvandring och guidning togs oss tillbaka till gamla tider med fantastiska detaljer och redskap som man inte kan se sig mätt på.
Rolf som var vår guide och tolk idag gjorde ett fantastiskt jobb trots sent inhopp då vår Birgitta fått sent förhinder. Han berättade om olika vinsorter och vintillverkning och tolkade oss igenom hela dagen, Stort tack till dig Rolf!
Gården och maten var ett stort plus för dagen, dock blev många av oss besvikna på vinprovningen då de serverade vinerna alldeles för kalla, så de goda viner de normalt har kom inte till sin rätt.


11 och 18 november

Två kortare resor gick en liten bit upp i berget ovanför Almunécar till fruktodlingarna i Torrecuevas.  FINCA EL PINERO ägs och drivs av Antonio Guerrero och hans familj. De har även en fruktaffär i stan; Fruteria Maria del Mar (hörnet Avenida Europa och Avenida Costa del Sol).
Här fick vi en guidning bland alla möjliga fruktträd av en väldigt engagerad Antonio som berättade om sitt arbete och skillnad på frukt och frukt…

Efter vår vandring i backarna väntade en terass med fantastisk utsikt och dignande fruktfat, massor med mat och vin tills vi var fullproppade av både intryck, mat och dryck.


25 oktober 2021

Efter ett väldigt långt uppehåll var det nu äntligen dags att få ge oss ut igen på en efterlängtad utflykt.
Vår chaufför för dagen Felix, styrde bussen med trygg hand mot bergen i utkanten av Alpujarras bergsbyar. Vingården Cepa Bousquet var vårt mål och efter en lång bussresa som Birgitta förgyllde med intressanta berättelsen om Spanien och området från förr var vi framme på en väldigt vacker plats med hög och kall luft.
Vi fick höra allt om familjen Bousquet vinodling och produktion, där varje druva behandlades med omsorg och all skörd sker för hand för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt. Vilket vi också fick smaka på när vinprovningen så småningom började. Vi fick smaka allt från Cava, vitt och rött vin och provningen av 8 sorter avslutades med ett dessertvin. Alla viner har sin egen fröjd som endast du som smakare kan avgöra vad du gillar. Många handlade lådor och kassar och därefter åkte vi vidare in i byn Fuente Victoria där det vankades lunch. Efter många förvirrande uppgifter om vad vi skulle få på tallrikarna blev vi till slut mätta. Alltid spännande när en hel busslast med glada resenärer ska äta efter en vinprovning med 8 viner…
På hemvägen körde så klart Felix lite fel så vi hamnade bredvid vägen igen och fick njuta av vårt obligatoriska Cava stopp.
Tack alla som var med på vår första utflykt och gjorde den till en rolig upplevelse igen!
/ Britta


20 februari 2020

För ett år sedan gjorde vi också en resa till Sierra Nevada och då skrev Jan-Erik Dahlqvist reseberättelsen och jag kan bara instämma i vad han skrev då, det gäller idag också.
– Bättre än så här kan en skiddag inte bli. /JE  – Se reportage längre ner 21 febr. 2019
Vi var 50 st som åkte mot toppen denna tidiga morgon, ett tiotal som testade backarna och resten följde
Kirsti på bar och solrunda. Vädret var toppen både för skidåkning och barhäng, sol, vindstilla och flera plusgrader. Mitt på dagen gjorde de flesta av oss paus på Alcazabas härliga balkong med god mat och dryck.


13 februari

Idag reste högt upp i bergen till bodegan  Fyra vindar- Cuatro Vientos som har en alldeles unik utsikt med Sierra Nevadas berg på ena sidan och havet åt andra hållet.
Vår guide för dagen var Kerstin Backman som har stor erfarenhet av yrket och pratar obehindrad spanska vilket visade sig vara en fullträff idag då vi hade den pratsamma busschauffören Abelardo med oss. Han berättade historier och intressanta fakta om alla små byar vi åkte igenom längs med kustvägen mot Almeria ända fram till den lilla byn La Rábita där vi svängde av och åkte upp i bergen på en väg med hänförande natur.
Väl framme fick vi en guidad visning av bodegans fantastiska miljö och ett mycket intressant och ovanligt muséum.
Genom vinprovningen ledde oss en mycket kunnig vinmakare med stort intresse och stolthet över sina viner som var mycket goda.
Vid lunchdags bjöds vi på en typisk spansk bergslunch i den lite annorlunda restaurangen.
Handla viner och annat gott hann vi också med innan vi började vår hemresa som så klart innehöll det obligatoriska cavastoppet.
Vi hoppas kunna göra om denna resan till hösten.


27 januari

Stadsvandring i Granada med Annelie Andersson är alltid en trevlig upplevelse. Annelie är en inbiten Granada bo, fast hon ännu inte får kallas Grenadin, jag vet inte riktigt när man får det men misstänker att man bör vara född där. Vi var en full buss som fick känna på att Granada ligger i bergen och en bit in i inlandet, det märktes framförallt på morgonen då både vantar och halsdukar var ett måste.
Vi började vår vandring högst upp i Albaicin med en vacker utsikt över Alhamra och mysiga gränder.
Vidare klättrade vi upp för vandringens enda uppförsbacke upp till Socromonte med grotthus och kullerstensvägar.
Nere i stan fick vi höra flera intressanta berättelser om byggnader och kyrkor.
Lunchpaus fick vi på en nyöppnad marockans restaurang med god annorlunda mat och sötsaker.
En timmas fri vandring, shopping eller barhäng hann vi med innan vi vandrade vidare ner mot bussen som körde oss hem mot kusten med ett traditionsenligt cavastopp vid stora dammen på nervägen.
Jag fick ihop 16 999 steg och 11,4 km på min stegräknare och är nöjd med det.
Tack alla för en trevlig dag,  Britta Jonsson


24 januari
Vår första resa 2020 blev en repris på en tidigare uppskattad resa, vi åkte till grannstaden Nerja och besökte den lille restaurangen Jackys. Där fick vi njuta i mysig miljö av god mat som även var vacker för ögat. Frikostigt med vin som för det mesta hamnade rätt i glaset men även denna gången serverades en del på duken….
Mätta och glada återvände vi till vårt kära Almunécar där några gick vidare till en längre kväll med dans.

 


5 december
Julresan till Malaga fick avsluta höstens resor. Som vanligt populärt så bussen var full med förväntansfulla och glada resenärer. Vi började på Ikea med köttbullar och ljusinköp och på vägen lite historia och fakta om just Ikea som väl är en svensk stolthet. Känner mig alltid lite hemma där bland alla möbler med konstiga namn. Några av oss spädde på statistiken för antal sålda köttbullar och varmkorvar.

Dagens chaufför hittade som vanligt en bra plats för vårt cavastopp som förhöjde stämningen lite extra.
Väl inne i Malaga släppte vi lös alla resenärer som delade upp sig i mindre grupper och alla hade sin egen upplevelse om denna kväll med ljus, musik och annan underhållning samt god mat och dryck. Vi hittade en grupp med dansande ungdomar som hade sin egen julshow med musik och dans.
Ååå till slut hittade vi med Ralfs hjälp även den gömda ginbaren, Chloe. Här jobbar en ung kille med stor yrkes stolthet och skicklighet.
Tack alla som var med för en trevlig kväll, nedan kommer ett litet bildspel av min kväll.
God Jul önskar Britta, Kirsti, Ulla-Maja och Elisabeth H i resegruppen!

29 november

Black Friday var anledningen till att vi åkte till det stora köpcentrumet Nevada uppe i Granada just denna dagen. En busslast damer och några få herrar spenderade några timmar i affärer och på fik i Andalusiens största köpcentrum. Några handlade fynd och sådant som man absolut inte kan vara utan inför julen.
Därefter tog vi en tur till den fina vingården Hacienda de Nevada som också är ett fyrstjärnigt hotell i väldigt vacker miljö med Sierra Nevada som bakgrund. Även här inköptes lite fynd i form av gott vin.
Så klart blev det ett litet cava stopp på parkeringen innan vi åkte vidare ner till Salobréna och restaurang El Penón. Här fick vi avsluta dagen med mycket god mat och härlig vy över havet och Salobrénas gamla stad på kullen.14 november och 22 november

Denna resa gjordes en repris på eftersom efterfrågan var stor bland våra medlemmar. Båda dagarna var väldigt trevliga och lika förutom att det andra gången regnade hela dagen. Hur kan man bättre tillbringa en regnig dag än med vinprovning, god lunch med goda vänner?

Idag åkte vi upp en liten kort tur i bergen till en liten by straxt ovanför Almunécar som heter Jete. Där finns en liten bodega med mycket bra viner som drivs av en familj. Calvente vinerna är nog mest kända för sitt vita vin men vi fick smaka alla sorter, mousserat vitt, vitt, rose och rött och var nog eniga att även de övriga håller väldigt hög kvalité. Många var vi som handlade med oss några flaskor hem.
Dagen började med en rundvisning och guidning om hur hela processen går till och därefter fick vi prova 5 viner och lite smaklig tapas som tilltugg.

Lätt berusade och lunchsugna åkte vi vidare till Venta Luciano alldeles utanför Almunécar. Där hade regnet nått oss  men som tur är fick vi sitta inne just idag.
En stor förrätts tallrik i olika smaker och grillad kyckling och fläsk kött med bakad potatis och avocado mousse gjorde dagen fulländad.
Nästa vecka gör vi om resan för de som inte fick plats idag.


27-28 oktober

Årets Bilrally har nu genomförts i strålande solsken och vacker natur. I år fick vi åka på svindlande berg ovanför Torrox och slutstationen var ett trevligt hotell med underbar mat och service i Nerja.
Stationerna hade uppskattade övningar och tävlingar som alla var relaterade till bilar och trafik och vinnare av allt blev bilen med deltagarna Bo W olsson, Birgitta Näslund, Ove och Annika Sandahl.
De vann även lottdragningen och den stora äran att få vara arrangörer nästa år, Stort Grattis!

Stort tack till Bilrally arrangörerna Siv, Erik, Christina och Willy ni har gjort ett fantastiskt jobb!


17 oktober 

Säsongens första resa gick upp i bergen i vårt närområde. Vi startade med en guidad visning och shopping på olivoljefabriken en bit upp på gamla Granada vägen. Här fick vi lära oss hur processen gick till förr och nu. Därefter provsmakning och lite shopping, allt från olivolja, krämer, ostar och hockeytutor inhandlades.

Lunchdags och vi åkte vidare till den populära lunchrestaurangen La Cumbre där vi fick rikligt med mat och dryck. Tiden gick allt för fort så vi blev lite sena iväg till nästa mål som var ett besök i den berömda konstträdgården hos Kitty Harri. Nu vet alla varför resan endast går att genomföra med en liten buss, sista biten kändes som när långben kör husvagn på julafton.
Kitty inledde med en presentation av sig och parken och därefter fick vi vandra runt bland alla konstverk och fina träd och blommor. En lisa för skälen!
Innan vi startade vår hemresa på den lilla stigen kändes det bra att stärka sig med lite cava så att all vågade åka med.
  


2018-2019

21 mars
Malaga
Säsongens sista resa blev en riktig upplevelse för skälen.  Vi började vår tripp till Malaga på Bilmuseum, där vi möttes av en härlig blandning av bilar, kläder och hattar. Det flesta från 1900-talets början och mitt.

Därefter gick bussen vidare in till Malaga centrum där vi fick en liten promenad upp till saluhallen och i Sohos kvarter ledda av Berit som gärna berättade om sina favoritkvarter. Till slut fick vi njuta av god mat och lite sol på en av Malagas äldsta tillhåll, Pimpi.

Mätta och nöjda valde några att göra Malaga på egen hand och vi som gillar vackra saker gick vidare till ett glasmuseum. Där fick vi en spännande rundvandring och guidning av en originell man som gärna berättade om sitt stora intresse glas, porslin, möbler och historiska släktingar. Vi vet inte om det var ett hem eller ett museum förmodligen en kombination av båda. Vackert och intressant var det.

Till sist ett obligatoriskt cava stopp högst uppe på utsiktsplatsen vid Gibralfaro med utsikt över tjurfäktningsarenan, hamnen och en stor del av Malaga stad.
Stort tack till Berit Sollander som delade med sig av sitt Malaga på ett trevligt och intressant sätt!


14 mars

Sierra Nevada
Denna resan upp på berget var nästan en repris av den tidigare när det gäller väder och vind, sol nästan ingen vind och härliga backar. Nytt för denna gången var att vi hade lyckats fylla en stor buss med 51 förväntansfulla skidåkare och tapasnjutare.
Dessutom hade vi nu fått förmånen att boka några bord på balkongen med underbar utsikt och god mat. Tack Ingmarie Björk för din hjälp med detta! Det blev lyckat.
Såklart hann vi med ett cavastopp på vägen ner från toppen.


6-7 mars

Utflykt till Cádiz
Denna reseberättelse kommer från Christer Kilfors, tack för din skildring.

Under morgontimmarna fyllde vi bussen från Chinasol till Taramay med 24 förväntanfulla Los Nordicos och styr kosan västerut. Efter ett par timmars bussfärd blir det kort paus där fantastiska hemgjorda baguetter med ost/skinka och brie/salami serverades tillsammans med vin. Perfekt morgonmål.

När vi närmat oss utkanterna på Cádiz fick vi lära oss mer om sherry, vilket inte bara är ett sött mörkfärgat efterrättsvin utan även finns i ljus och torr form. Fem olika sorter ingick i avsmakningen.

Väl framme på Hotel Sherry Park serverades en utsökt trerätters middag gjord på rustika spanska råvaror. Mums!
Efter middagen for vi ner till gamla sta’n i Cadiz för att uppleva karnevalstämning. Uppträdanden och utklädda människor fanns där men inget karnevalståg. Ett antal av resedeltagarna skaffade utstyrsel i form av masker och peruker till allas vår glädje.
Efter sedvanlig hotellfrukost for vi dag två lite norrut till platsen där floden Guadalquivir möter Atlanten. Där bordade vi en båt som tog oss uppströms till en plats mitt i det stora träskområdet Las Marismas, vilket är nationalpark. Vädret hade varit regnigt när vi lämnade hotellet men nu var det uppehåll men gråmulet.
Efter en timmes båtfärd var det dags rundvandring i nationalparken. Inte alla klarade av att gå på det av regnet påverkade underlaget. De tappra ur vår skara (dock ej 600) gav sig av med engelskspråkig guide. Ut över fåglar hade man sett vildsvin, stora som små. Alla de våra återvände helskinnade vilket ju inte var fallet med Lätta Brigaden. Båten fortsatte uppför floden ytterligare ett stycka där vi såg flamingos och andra vadarfåglar.
Åter på land var det dags för lunch där merparten valt fiskalternativet, grillad marulk på spett. Mycket god. Tiden rinner fort när man har roligt så nu gällde hemfärd. Halvvägs serverades det cava och vi skålade dels för Internationella Kvinnodagen, dels ett födelsedagsbarn. Vart tog tiden vägen?

26 februari

Stadsvandring i Granada var något alldeles nytt för mig som bara åkt skidor på Sierra Nevada och besökt Alhamra tidigare i den regionen. Såklart har vi kört lite bil i stan och irriterat oss över att det inte går att komma fram med bil någonstans och det förstår jag nu, vandra i Granada är mycket trevligare, särskilt med en kunnig guide som lyser som en sol när hon får prata om Granada. Annelie Andersson bor utanför stan i en liten by som heter Olivares och hon berättade mycket om hur det är att leva där som ända utlänning på vägen upp i bussen, det var intressant.
Vi blev avsläppta högt upp i stan med utsikt över både Alhamra och innerstaden. Vi gick igenom den gamla delen Albaicin och vidare uppåt mot ett berg med grotthus, Sacromonte. Detta var vår enda uppförsbacke idag därefter bar det bara neråt mot katedralen och vårt första tapas stopp på torget. Här fick vi lite fri tid och några valde att äta lunch och andra shoppade loss i de små gränderna.
Vi samlades igen och fortsatte vår vandring genom lite nyare delar av stan och hann med ett litet tapas stopp till innan vi hämtades upp av vår buss på comercial Neptuno.
Då hade vi trampat runt ca 13 000 steg och många av oss var trötta och lite ömma i benen men fyllda av historia och annat som vi sett och fått höra om idag.
Såklart hittade Manuel en solig plats för ett traditionellt cavastopp på vägen hem.


21 februari
Sierra Nevada

Det kunde inte vara bättre
Detta var det samstämmiga betyget för resan upp till skidområdet på Sierra Nevada
den 21 februari från de 27 deltagarna varav 9 skidåkare.
Jag skall också åka nästa gång”, var det flera som sa, inspirerade av skidkamraterna (varav några som
inte åkt utför på evigheter), de perfekta och snälla pisterna och inte minst det strålande vädret.

Skidåkarna fick känna på den tunna luften på 3200 meters höjd och de övriga njutarna fick känna på den torra luften på solaltanerna med svalkande drycker som hjälp. Tiden gick fort och den gemensamma lunchen gav skön vila för trötta lårmuskler hos åkarna.

Britta guidade oss förträffligt på bussresan som även på hemvägen innehöll obligatoriskt cavastopp.
Tack till Ing-Marie som bokat långbord på lunchen med bästa utsikt.
En del av oss somnade skönt trötta på väg hem och med ett leende på läpparna. – Bättre än så här kan en skiddag inte bli. /JE


15 februari
Våren i bergen kan vara alldeles underbara med sol och blommande mandelträd. Fast detta inte var en mandelblomsresa fick vi njuta av blommande träd och härliga vyer på vår resa idag som gick mot ett spännande första stopp på Rio Frio. Där fick vi en spännande rundvandring bland stora och små fiskar i naturliga bassänger. Avsmakning av cava och guldprodukten caviar.

Efter denna rundvandring gick bussen vidare mot den lilla byn Setenil, dock hann vi med ett stopp på vägen för en trerätters lunch som gjorde oss mätta och lite halvtrötta.
Väl framme i den lilla byn Setenil piggnade vi till när vi fick en liten rundvandring och lite historia om denna egendomliga by.
Så klart blev det ett litet cavastopp innan vi på kvällen kom tillbaka till vår älskade lilla stad igen.

9 februari
Denna reseberättelse kommer från Klas Kvännå, tack för din skildring.

På en hög knalle, med utsikt över Itrabo och de omgivande, högre bergen, ligger en ganska stor, vit gård med allehanda träd på terasser runt om. Där bor byns polischef Claudio med sin norskfödda fru Mette Line.
Lördagen den nionde februari stånkade en liten buss med tjugotalet passagerare uppför den branta backen till gården, släppte av folket, som mer eller mindre mödosamt gick uppför den fint plattsatta infarten upp till plan mark. Värdinnan tog emot med Cava, torr eller söt, (Cavan alltså) och lite tilltugg och när alla fått en stol i solen började hon berätta. Och som hon berättade, om gården, om sin bakgrund i Norge, sitt möte med ortens polischef, (hon som inte direkt älskade polismakten), om byns historia och mycket annat spännande.
Maken och hans över 80-åriga mor dök upp från köksregionerna och gästerna satte sig till bords i en stor sal med en sprakande brasa i en jättelik öppen spis. Det severades en alldeles utsökt paella, en god sallad och tortilla, vatten, vitt och rött vin och öl. Berättandet fortsatte och salen visade sig också vara ett litet museum, med massor av kulturhistoria.
Det var en mycket nöjd grupp som efter flera timmar blev hämtade av den lilla bussen, troligen den största som kan ta sig upp, och en grupp som fått med sig ett mycket bra minne. Sanningen överträffar ofta dikten och i detta fall också alla förväntningar.
Stort tack till värdparet och personalen för en minnesvärd dag!

4 december

Full buss med bra lastutrymme hade vi idag när vi styrde mot Malaga och ett första stopp på IKEA. Här fick vi känna oss lite som hemma då vi nog alla får en känsla av stolthet när vi vandrar runt bland dessa välkända möbler, köttbullar och varm korvar. Bra lastutrymme behövdes på hemvägen då vi fyllt det med blåa kassar. Sedvanligt cavastopp på baksidan innan vi blev avsläppta i Malaga centrum.
Här fick vi uppleva en fantastisk ljusshow, god mat och ett sista vattenhål som var en välkänd Gin bar. Att se denna mannen blanda gindrinkar är nästan lika bra som att se julbelysningen tändas till musik.

1 december

Idag en lite kortare utflykt som faktiskt bjöd på väldigt fint väder! Då jag själv inte var med utan endast resumerar från hörsägen så får jag sammanfatta med bilder och några uppsnappade kommentarer:
-Fantastisk utsikt och spännande att få veta allt om odlingen!
-Maten var underbart god och vacker!

Utsikt mot havet
Utsikt mot bergen
Mango
Apelsiner
Sallad
Avocado efterrätt
Rolf med fruktvisning

22-23 november

Med spänd förväntan och paraplyer i bagaget gav vi oss iväg, för så klart regnade det på denna resan också. Men det var ok eftersom första dagen var en dag med mycket tid i bussen och förmånen att få njuta av fantastiska vyer i ett landskap som nog många läst om i den välkända boken Fatimas hand, spansk författare som översatts till svenska, Ildefonso Falcones. Denna boken utspelas i La Alpujarra som var vårt första mål. Här blev det några stopp för inköp av mattor, choklad, skinkor och ett första traditionellt cavastopp. God typisk bergslunch med korvar, skinka, patatas pobre och ägg. Därefter fick vi åter njuta av utsikten när vi tog oss över Sierra Nevadas nationalpark vidare ner till Guadix.
Väl framme vid hotellet förundrades vi alla av de fantastiska rummen i Grotthotellet,där vi kunde njuta av öppen eld på rummen och inta en typisk ”spansk” kvällsmiddag med alla dess för och nackdelar. Men såklart var humöret på topp!
Även nästa dag började med regn men med hopp om uppklarnande under dagen. Vi började inomhus i en fantastisk katedral med en duktig guide som berättade  om hur hela området tillsammans med Granada har en gemensam historia. Vidare med ett litet ”tuffetåg” till den lilla Grottbyn. Här fick vi besöka privata grotthem, kyrkan och grott muséum. Fantastiska byggnader som innehåller allt som ett vanligt hus gör.
Vidare upp till nästa stopp som var lunch och vinprovning och nu sken solen!
Provsmakning av gott lokalt vin och fantastiska tapastallrikar!
Hemresan innehöll som vanligt cavastopp och till sist ett sista stopp med vin och tapas innan vi trötta men smått berusade av upplevelser, mat och vin skildes åt.

8 november

Idag var det dags att åka till Mijas, en lite längre tur med bussen. Vi började med fika i denna vackra by som har det mesta man kan behöva en solig dag i Spanien. Små fina gränder med butiker som har allt från små prydnads saker  till fina skinnväskor och kläder. Dock en annan prisklass från den vi är vana vid i Almunecar. Dessutom en fantastisk utsikt över bergen och havet.
Idag blev vårt Cava stopp lite tidigare på dagen innan vi reste till nästa mål som var Fuengirola där en god lunch väntade på oss.
Mätta och glada åkte vi vidare för att träffa en fantastisk guide/djurskötare på Krokodilparken. Det var både spännande och fascinerande. Runt 80 krokodiler fanns där men under denna perioden oktober till april ligger de mest och sparar energi då de endast äter mellan maj-september. Nu är det för kallt att smälta maten fick vi lära oss.
Nu hade då regnet kommit ifatt oss idag också så snabbt in i bussen och mot Fjärilsparken. Där inne var fuktigt och varmt så fjärilarna ska trivas. Många vackra skapelser fick vi se och även träffa en liten matglad maskot.

30 oktober Restaurang Venta Luciano.

Inte hade vi vädrets makter med oss idag heller, regnet öste ner även idag. Men vi hade ingen lång resväg eller promenad inplanerad så humöret var på topp ändå.

Vi åker till Torrecuevas strax utanför Almunécar och besöker Resturang Venta Luciano. Ett ställe som jag åkt förbi många gånger och funderat på om det är en turistfälla? Men nej där hade jag fel!
Det blev en eftermiddag med underbart god mat och dricka som avslutades med underhållning på hög nivå! Vi fick uppleva en flamenco show utöver det vanliga med mycket glädje och stolthet från barnen i gruppen Andalusia Baila.

Restaurangen startade 1951 och ägs fortfarande av samma släkt, som under åren har byggs till. Så idag kan de ta emot stora sällskap på 550 personer. Det är inte ovanligt att det på ett bröllop i Spanien kan vara så många gäster. Hela byn är ofta inbjuden då de är släkt med varandra allihop.

18 oktober  Motril och Salobrêna

Höstens första resa gick till våra närmaste grannstäder. Ingen tur med vädret, det regnade större delen av dagen men som vanligt var humöret på topp bland våra resenärer.
Vi började med ett besök på Rom-destilleriet Ron Montero S.L. Det var 1963 som Francisco Montero Martín startade fabriken. Vid Ron Montero tillverkas tre olika slags rom. Gran Reserva, Palido och flaggskeppet Ron Francisco Montero efter grundaren. En fantastisk rom där grunden är en 50-årig solera och där romen har legat tio år på amerikanska ekfat. Vi fick bra guidning, provsmakning och hann också handla lite gott med oss hem.

Därefter åkte vi vidare in i Motril till Museo Preindustrial de la Caña de Azúcar. Motril regionen ansågs vara sockrets huvudstad i världen. På sockermuseumet får vi ta del av en berättelse i bilder om de gyllene dagarna av sockerrörs industrin i Spanien. Museet öppnades 2004. Detta museum byggdes på samma plats som resterna av det berömda  sockerbruket La Palma som upptäcktes under en utgrävning 1990.
Även här fick vi veta allt om sockrets historia av en toppen guide!

Fullproppade med historia och fakta åkte vi vidare till Salobrêna och den vackra strandpromenaden där vi bokat bord på El Penon som normalt har en fantastisk utsikt, dock inte idag när det regnade. Vi fick istället njuta av god mat och underhållning av levande havsdjur i akvarium.
När vi nu var mätta och ändå gladare slutade det regna på hemvägen så vi kunde ta vårt traditionella Cavastopp på hemvägen med vacker utsikt över havet och Salobrêna.


Våren 2018

Måndagen den 12 mars
Idag gick vår upp till La Alpujarra, ett område med mycket spännande kultur och vacker natur. Vårt första stopp var i byn Pampaneira där vi fick en rundtur bland små vackra hus och gränder. En tapas i solen och inköp av mattor, choklad, apelsiner och likörer han vi med.
Vidare gick resan till den lilla byn Capileira med sitt goda bröd och avsmakning av lite lokalt vin och korvar. Nästa stopp var vid den röda källan med kopparfärgat vatten, istället för vatten blev det här ett litet cavastopp!
Dagens sista utflyktstopp var Pamapaneria med sina otroligt goda skinkor. Både smakprov av skinkor i lunchen och rundtur i fabriken hann vi med.

 


Tisdagen den 20 februari
Sierra Nevada, idag gick vår resa högt upp på fjället! 28 stycken förväntansfulla skidåkare och livsnjutare startade resan tidigt på morgonen. Fantastisk bussresa blev det och vi fick se många mandelträd och en underbar utsikt. Ett litet cavastopp hann straxt innan vi nådde vårt mål. (Ingen fyllde år men sol skiner, så varför inte?)
Vi som åkte skidor skyndade iväg för att hinna så många åk som möjligt innan lunch, de övriga intog kaffe och en del lite mera strakt för att klara av kabinbanan till toppen! Vilket alla gjorde!
Backarna var toppen, kallt i snön och solsken på himmelen och inte så många som kommit upp på fjället idag. Sandra hade pistvisning med oss övriga fyra som halkade med så gott vi kunde. Lunch åt vi sedan på balkongen med en hänförande utsikt i solskenet. Gott men inte helt gratis att sitta där, man får betala för utsikten!
Några åk till hann vi med på trötta ben innan vi till sist tog en avslutande dricka på torget innan Manuel tog oss hem med bussen igen. Ingen allsång denna gången många var trötta av all frisk luft och somnade gott på hemvägen. Nedan ser du lite bilder från vår dag i snön!


Torsdagen den 15 februari
Mandelblomsresa, höga var förväntningar hos oss som älskar våren och mandelträd. Dock blev det en lite annorlunda resa då en av våra deltagare passade på att fylla år just idag. Vi började vår resa upp mot bergen med hisnande bergsklippor och vacker natur. Ett första cavastopp med sång! Kaffe och churros fick vi i Alhama de Granada där vi också gjorde ett kort besök bland doftande tvålar och glada ungdomar som arbetade med detta.
De varma källorna var nästa mål där några av oss vågade bada och vi andra tog ännu ett cavastopp med tapas. Väl uppe ur vattnet och slätterna där mandelträden finns ser vi att endast några få av dem behagar blomma just idag när vi är här för deras skull. Typiskt!
God lunch fick vi istället nöja oss med på ett litet hotell El Ventorro, därefter rundvisning hos dem där många blev förälskade i rummen och framförallt Spa-avdelningen som nog några av oss lägger på sin önskelista! Mätta och nöjda gick sedan färden neråt i bergen och ännu ett sista cavastopp, vi bestämde oss här för att döpa om resan till Cava-resan istället då den innehöll mer cava än mandelträd! Nja några fick vi se längre ner mot kusten där det var lite varmare. Tack Ulla-Maja för att du fyllde år just idag och ännu en gång Grattis! 


Torsdagen den 8 februari
Idag var det dags för en tur upp i bergen och ett besök på Bodega Bentomiz. Svindlande vägar och vacker natur roade oss på uppvägen. Rundvisning på vingården och efterföljande vinprovning. De flesta hittade något de gillade från kork till någon vinsort.
Väldigt hungriga och lite frusna fick vi en tur i bergen till på ännu mindre vägar. Väl framme efter en liten promenad fick vi värma oss med mat och vin hos Cotijo Maria högt uppe på berget. Riktig spansk husmanskost som vi inte provar varje dag! Härligt att få möjligheten att prova det, dit hade vi inte hittat själva! Sista underhållningen för idag stod vi själva för med allsång i bussen på vägen hem!
Bilder från vår dag hittar du här nedanför i två bildspel!


Lördagen den 27 januari
Dagens resa till Jackys i Nerja var en riktig smakupplevelse, sen hade vi så klart trevligt också så vi fortsatte med en kaffe eller ett glas vin hos Antonia som just kommit tillbaka från semestern!


2018-2019

21 mars
Malaga
Säsongens sista resa blev en riktig upplevelse för skälen.  Vi började vår tripp till Malaga på Bilmuseum, där vi möttes av en härlig blandning av bilar, kläder och hattar. Det flesta från 1900-talets början och mitt.

Därefter gick bussen vidare in till Malaga centrum där vi fick en liten promenad upp till saluhallen och i Sohos kvarter ledda av Berit som gärna berättade om sina favoritkvarter. Till slut fick vi njuta av god mat och lite sol på en av Malagas äldsta tillhåll, Pimpi.

Mätta och nöjda valde några att göra Malaga på egen hand och vi som gillar vackra saker gick vidare till ett glasmuseum. Där fick vi en spännande rundvandring och guidning av en originell man som gärna berättade om sitt stora intresse glas, porslin, möbler och historiska släktingar. Vi vet inte om det var ett hem eller ett museum förmodligen en kombination av båda. Vackert och intressant var det.

Till sist ett obligatoriskt cava stopp högst uppe på utsiktsplatsen vid Gibralfaro med utsikt över tjurfäktningsarenan, hamnen och en stor del av Malaga stad.
Stort tack till Berit Sollander som delade med sig av sitt Malaga på ett trevligt och intressant sätt!


14 mars

Sierra Nevada
Denna resan upp på berget var nästan en repris av den tidigare när det gäller väder och vind, sol nästan ingen vind och härliga backar. Nytt för denna gången var att vi hade lyckats fylla en stor buss med 51 förväntansfulla skidåkare och tapasnjutare.
Dessutom hade vi nu fått förmånen att boka några bord på balkongen med underbar utsikt och god mat. Tack Ingmarie Björk för din hjälp med detta! Det blev lyckat.
Såklart hann vi med ett cavastopp på vägen ner från toppen.


6-7 mars

Utflykt till Cádiz
Denna reseberättelse kommer från Christer Kilfors, tack för din skildring.

Under morgontimmarna fyllde vi bussen från Chinasol till Taramay med 24 förväntanfulla Los Nordicos och styr kosan västerut. Efter ett par timmars bussfärd blir det kort paus där fantastiska hemgjorda baguetter med ost/skinka och brie/salami serverades tillsammans med vin. Perfekt morgonmål.

När vi närmat oss utkanterna på Cádiz fick vi lära oss mer om sherry, vilket inte bara är ett sött mörkfärgat efterrättsvin utan även finns i ljus och torr form. Fem olika sorter ingick i avsmakningen.

Väl framme på Hotel Sherry Park serverades en utsökt trerätters middag gjord på rustika spanska råvaror. Mums!
Efter middagen for vi ner till gamla sta’n i Cadiz för att uppleva karnevalstämning. Uppträdanden och utklädda människor fanns där men inget karnevalståg. Ett antal av resedeltagarna skaffade utstyrsel i form av masker och peruker till allas vår glädje.
Efter sedvanlig hotellfrukost for vi dag två lite norrut till platsen där floden Guadalquivir möter Atlanten. Där bordade vi en båt som tog oss uppströms till en plats mitt i det stora träskområdet Las Marismas, vilket är nationalpark. Vädret hade varit regnigt när vi lämnade hotellet men nu var det uppehåll men gråmulet.
Efter en timmes båtfärd var det dags rundvandring i nationalparken. Inte alla klarade av att gå på det av regnet påverkade underlaget. De tappra ur vår skara (dock ej 600) gav sig av med engelskspråkig guide. Ut över fåglar hade man sett vildsvin, stora som små. Alla de våra återvände helskinnade vilket ju inte var fallet med Lätta Brigaden. Båten fortsatte uppför floden ytterligare ett stycka där vi såg flamingos och andra vadarfåglar.
Åter på land var det dags för lunch där merparten valt fiskalternativet, grillad marulk på spett. Mycket god. Tiden rinner fort när man har roligt så nu gällde hemfärd. Halvvägs serverades det cava och vi skålade dels för Internationella Kvinnodagen, dels ett födelsedagsbarn. Vart tog tiden vägen?

26 februari

Stadsvandring i Granada var något alldeles nytt för mig som bara åkt skidor på Sierra Nevada och besökt Alhamra tidigare i den regionen. Såklart har vi kört lite bil i stan och irriterat oss över att det inte går att komma fram med bil någonstans och det förstår jag nu, vandra i Granada är mycket trevligare, särskilt med en kunnig guide som lyser som en sol när hon får prata om Granada. Annelie Andersson bor utanför stan i en liten by som heter Olivares och hon berättade mycket om hur det är att leva där som ända utlänning på vägen upp i bussen, det var intressant.
Vi blev avsläppta högt upp i stan med utsikt över både Alhamra och innerstaden. Vi gick igenom den gamla delen Albaicin och vidare uppåt mot ett berg med grotthus, Sacromonte. Detta var vår enda uppförsbacke idag därefter bar det bara neråt mot katedralen och vårt första tapas stopp på torget. Här fick vi lite fri tid och några valde att äta lunch och andra shoppade loss i de små gränderna.
Vi samlades igen och fortsatte vår vandring genom lite nyare delar av stan och hann med ett litet tapas stopp till innan vi hämtades upp av vår buss på comercial Neptuno.
Då hade vi trampat runt ca 13 000 steg och många av oss var trötta och lite ömma i benen men fyllda av historia och annat som vi sett och fått höra om idag.
Såklart hittade Manuel en solig plats för ett traditionellt cavastopp på vägen hem.


21 februari
Sierra Nevada

Det kunde inte vara bättre
Detta var det samstämmiga betyget för resan upp till skidområdet på Sierra Nevada
den 21 februari från de 27 deltagarna varav 9 skidåkare.
Jag skall också åka nästa gång”, var det flera som sa, inspirerade av skidkamraterna (varav några som
inte åkt utför på evigheter), de perfekta och snälla pisterna och inte minst det strålande vädret.

Skidåkarna fick känna på den tunna luften på 3200 meters höjd och de övriga njutarna fick känna på den torra luften på solaltanerna med svalkande drycker som hjälp. Tiden gick fort och den gemensamma lunchen gav skön vila för trötta lårmuskler hos åkarna.

Britta guidade oss förträffligt på bussresan som även på hemvägen innehöll obligatoriskt cavastopp.
Tack till Ing-Marie som bokat långbord på lunchen med bästa utsikt.
En del av oss somnade skönt trötta på väg hem och med ett leende på läpparna. – Bättre än så här kan en skiddag inte bli. /JE


15 februari
Våren i bergen kan vara alldeles underbara med sol och blommande mandelträd. Fast detta inte var en mandelblomsresa fick vi njuta av blommande träd och härliga vyer på vår resa idag som gick mot ett spännande första stopp på Rio Frio. Där fick vi en spännande rundvandring bland stora och små fiskar i naturliga bassänger. Avsmakning av cava och guldprodukten caviar.

Efter denna rundvandring gick bussen vidare mot den lilla byn Setenil, dock hann vi med ett stopp på vägen för en trerätters lunch som gjorde oss mätta och lite halvtrötta.
Väl framme i den lilla byn Setenil piggnade vi till när vi fick en liten rundvandring och lite historia om denna egendomliga by.
Så klart blev det ett litet cavastopp innan vi på kvällen kom tillbaka till vår älskade lilla stad igen.

9 februari
Denna reseberättelse kommer från Klas Kvännå, tack för din skildring.

På en hög knalle, med utsikt över Itrabo och de omgivande, högre bergen, ligger en ganska stor, vit gård med allehanda träd på terasser runt om. Där bor byns polischef Claudio med sin norskfödda fru Mette Line.
Lördagen den nionde februari stånkade en liten buss med tjugotalet passagerare uppför den branta backen till gården, släppte av folket, som mer eller mindre mödosamt gick uppför den fint plattsatta infarten upp till plan mark. Värdinnan tog emot med Cava, torr eller söt, (Cavan alltså) och lite tilltugg och när alla fått en stol i solen började hon berätta. Och som hon berättade, om gården, om sin bakgrund i Norge, sitt möte med ortens polischef, (hon som inte direkt älskade polismakten), om byns historia och mycket annat spännande.
Maken och hans över 80-åriga mor dök upp från köksregionerna och gästerna satte sig till bords i en stor sal med en sprakande brasa i en jättelik öppen spis. Det severades en alldeles utsökt paella, en god sallad och tortilla, vatten, vitt och rött vin och öl. Berättandet fortsatte och salen visade sig också vara ett litet museum, med massor av kulturhistoria.
Det var en mycket nöjd grupp som efter flera timmar blev hämtade av den lilla bussen, troligen den största som kan ta sig upp, och en grupp som fått med sig ett mycket bra minne. Sanningen överträffar ofta dikten och i detta fall också alla förväntningar.
Stort tack till värdparet och personalen för en minnesvärd dag!

4 december

Full buss med bra lastutrymme hade vi idag när vi styrde mot Malaga och ett första stopp på IKEA. Här fick vi känna oss lite som hemma då vi nog alla får en känsla av stolthet när vi vandrar runt bland dessa välkända möbler, köttbullar och varm korvar. Bra lastutrymme behövdes på hemvägen då vi fyllt det med blåa kassar. Sedvanligt cavastopp på baksidan innan vi blev avsläppta i Malaga centrum.
Här fick vi uppleva en fantastisk ljusshow, god mat och ett sista vattenhål som var en välkänd Gin bar. Att se denna mannen blanda gindrinkar är nästan lika bra som att se julbelysningen tändas till musik.

1 december

Idag en lite kortare utflykt som faktiskt bjöd på väldigt fint väder! Då jag själv inte var med utan endast resumerar från hörsägen så får jag sammanfatta med bilder och några uppsnappade kommentarer:
-Fantastisk utsikt och spännande att få veta allt om odlingen!
-Maten var underbart god och vacker!

Utsikt mot havet
Utsikt mot bergen
Mango
Apelsiner
Sallad
Avocado efterrätt
Rolf med fruktvisning

22-23 november

Med spänd förväntan och paraplyer i bagaget gav vi oss iväg, för så klart regnade det på denna resan också. Men det var ok eftersom första dagen var en dag med mycket tid i bussen och förmånen att få njuta av fantastiska vyer i ett landskap som nog många läst om i den välkända boken Fatimas hand, spansk författare som översatts till svenska, Ildefonso Falcones. Denna boken utspelas i La Alpujarra som var vårt första mål. Här blev det några stopp för inköp av mattor, choklad, skinkor och ett första traditionellt cavastopp. God typisk bergslunch med korvar, skinka, patatas pobre och ägg. Därefter fick vi åter njuta av utsikten när vi tog oss över Sierra Nevadas nationalpark vidare ner till Guadix.
Väl framme vid hotellet förundrades vi alla av de fantastiska rummen i Grotthotellet,där vi kunde njuta av öppen eld på rummen och inta en typisk ”spansk” kvällsmiddag med alla dess för och nackdelar. Men såklart var humöret på topp!
Även nästa dag började med regn men med hopp om uppklarnande under dagen. Vi började inomhus i en fantastisk katedral med en duktig guide som berättade  om hur hela området tillsammans med Granada har en gemensam historia. Vidare med ett litet ”tuffetåg” till den lilla Grottbyn. Här fick vi besöka privata grotthem, kyrkan och grott muséum. Fantastiska byggnader som innehåller allt som ett vanligt hus gör.
Vidare upp till nästa stopp som var lunch och vinprovning och nu sken solen!
Provsmakning av gott lokalt vin och fantastiska tapastallrikar!
Hemresan innehöll som vanligt cavastopp och till sist ett sista stopp med vin och tapas innan vi trötta men smått berusade av upplevelser, mat och vin skildes åt.

8 november

Idag var det dags att åka till Mijas, en lite längre tur med bussen. Vi började med fika i denna vackra by som har det mesta man kan behöva en solig dag i Spanien. Små fina gränder med butiker som har allt från små prydnads saker  till fina skinnväskor och kläder. Dock en annan prisklass från den vi är vana vid i Almunecar. Dessutom en fantastisk utsikt över bergen och havet.
Idag blev vårt Cava stopp lite tidigare på dagen innan vi reste till nästa mål som var Fuengirola där en god lunch väntade på oss.
Mätta och glada åkte vi vidare för att träffa en fantastisk guide/djurskötare på Krokodilparken. Det var både spännande och fascinerande. Runt 80 krokodiler fanns där men under denna perioden oktober till april ligger de mest och sparar energi då de endast äter mellan maj-september. Nu är det för kallt att smälta maten fick vi lära oss.
Nu hade då regnet kommit ifatt oss idag också så snabbt in i bussen och mot Fjärilsparken. Där inne var fuktigt och varmt så fjärilarna ska trivas. Många vackra skapelser fick vi se och även träffa en liten matglad maskot.

30 oktober Restaurang Venta Luciano.

Inte hade vi vädrets makter med oss idag heller, regnet öste ner även idag. Men vi hade ingen lång resväg eller promenad inplanerad så humöret var på topp ändå.

Vi åker till Torrecuevas strax utanför Almunécar och besöker Resturang Venta Luciano. Ett ställe som jag åkt förbi många gånger och funderat på om det är en turistfälla? Men nej där hade jag fel!
Det blev en eftermiddag med underbart god mat och dricka som avslutades med underhållning på hög nivå! Vi fick uppleva en flamenco show utöver det vanliga med mycket glädje och stolthet från barnen i gruppen Andalusia Baila.

Restaurangen startade 1951 och ägs fortfarande av samma släkt, som under åren har byggs till. Så idag kan de ta emot stora sällskap på 550 personer. Det är inte ovanligt att det på ett bröllop i Spanien kan vara så många gäster. Hela byn är ofta inbjuden då de är släkt med varandra allihop.

18 oktober  Motril och Salobrêna

Höstens första resa gick till våra närmaste grannstäder. Ingen tur med vädret, det regnade större delen av dagen men som vanligt var humöret på topp bland våra resenärer.
Vi började med ett besök på Rom-destilleriet Ron Montero S.L. Det var 1963 som Francisco Montero Martín startade fabriken. Vid Ron Montero tillverkas tre olika slags rom. Gran Reserva, Palido och flaggskeppet Ron Francisco Montero efter grundaren. En fantastisk rom där grunden är en 50-årig solera och där romen har legat tio år på amerikanska ekfat. Vi fick bra guidning, provsmakning och hann också handla lite gott med oss hem.

Därefter åkte vi vidare in i Motril till Museo Preindustrial de la Caña de Azúcar. Motril regionen ansågs vara sockrets huvudstad i världen. På sockermuseumet får vi ta del av en berättelse i bilder om de gyllene dagarna av sockerrörs industrin i Spanien. Museet öppnades 2004. Detta museum byggdes på samma plats som resterna av det berömda  sockerbruket La Palma som upptäcktes under en utgrävning 1990.
Även här fick vi veta allt om sockrets historia av en toppen guide!

Fullproppade med historia och fakta åkte vi vidare till Salobrêna och den vackra strandpromenaden där vi bokat bord på El Penon som normalt har en fantastisk utsikt, dock inte idag när det regnade. Vi fick istället njuta av god mat och underhållning av levande havsdjur i akvarium.
När vi nu var mätta och ändå gladare slutade det regna på hemvägen så vi kunde ta vårt traditionella Cavastopp på hemvägen med vacker utsikt över havet och Salobrêna.


Våren 2018

Måndagen den 12 mars
Idag gick vår upp till La Alpujarra, ett område med mycket spännande kultur och vacker natur. Vårt första stopp var i byn Pampaneira där vi fick en rundtur bland små vackra hus och gränder. En tapas i solen och inköp av mattor, choklad, apelsiner och likörer han vi med.
Vidare gick resan till den lilla byn Capileira med sitt goda bröd och avsmakning av lite lokalt vin och korvar. Nästa stopp var vid den röda källan med kopparfärgat vatten, istället för vatten blev det här ett litet cavastopp!
Dagens sista utflyktstopp var Pamapaneria med sina otroligt goda skinkor. Både smakprov av skinkor i lunchen och rundtur i fabriken hann vi med.

 


Tisdagen den 20 februari
Sierra Nevada, idag gick vår resa högt upp på fjället! 28 stycken förväntansfulla skidåkare och livsnjutare startade resan tidigt på morgonen. Fantastisk bussresa blev det och vi fick se många mandelträd och en underbar utsikt. Ett litet cavastopp hann straxt innan vi nådde vårt mål. (Ingen fyllde år men sol skiner, så varför inte?)
Vi som åkte skidor skyndade iväg för att hinna så många åk som möjligt innan lunch, de övriga intog kaffe och en del lite mera strakt för att klara av kabinbanan till toppen! Vilket alla gjorde!
Backarna var toppen, kallt i snön och solsken på himmelen och inte så många som kommit upp på fjället idag. Sandra hade pistvisning med oss övriga fyra som halkade med så gott vi kunde. Lunch åt vi sedan på balkongen med en hänförande utsikt i solskenet. Gott men inte helt gratis att sitta där, man får betala för utsikten!
Några åk till hann vi med på trötta ben innan vi till sist tog en avslutande dricka på torget innan Manuel tog oss hem med bussen igen. Ingen allsång denna gången många var trötta av all frisk luft och somnade gott på hemvägen. Nedan ser du lite bilder från vår dag i snön!


Torsdagen den 15 februari
Mandelblomsresa, höga var förväntningar hos oss som älskar våren och mandelträd. Dock blev det en lite annorlunda resa då en av våra deltagare passade på att fylla år just idag. Vi började vår resa upp mot bergen med hisnande bergsklippor och vacker natur. Ett första cavastopp med sång! Kaffe och churros fick vi i Alhama de Granada där vi också gjorde ett kort besök bland doftande tvålar och glada ungdomar som arbetade med detta.
De varma källorna var nästa mål där några av oss vågade bada och vi andra tog ännu ett cavastopp med tapas. Väl uppe ur vattnet och slätterna där mandelträden finns ser vi att endast några få av dem behagar blomma just idag när vi är här för deras skull. Typiskt!
God lunch fick vi istället nöja oss med på ett litet hotell El Ventorro, därefter rundvisning hos dem där många blev förälskade i rummen och framförallt Spa-avdelningen som nog några av oss lägger på sin önskelista! Mätta och nöjda gick sedan färden neråt i bergen och ännu ett sista cavastopp, vi bestämde oss här för att döpa om resan till Cava-resan istället då den innehöll mer cava än mandelträd! Nja några fick vi se längre ner mot kusten där det var lite varmare. Tack Ulla-Maja för att du fyllde år just idag och ännu en gång Grattis! 


Torsdagen den 8 februari
Idag var det dags för en tur upp i bergen och ett besök på Bodega Bentomiz. Svindlande vägar och vacker natur roade oss på uppvägen. Rundvisning på vingården och efterföljande vinprovning. De flesta hittade något de gillade från kork till någon vinsort.
Väldigt hungriga och lite frusna fick vi en tur i bergen till på ännu mindre vägar. Väl framme efter en liten promenad fick vi värma oss med mat och vin hos Cotijo Maria högt uppe på berget. Riktig spansk husmanskost som vi inte provar varje dag! Härligt att få möjligheten att prova det, dit hade vi inte hittat själva! Sista underhållningen för idag stod vi själva för med allsång i bussen på vägen hem!
Bilder från vår dag hittar du här nedanför i två bildspel!


Lördagen den 27 januari
Dagens resa till Jackys i Nerja var en riktig smakupplevelse, sen hade vi så klart trevligt också så vi fortsatte med en kaffe eller ett glas vin hos Antonia som just kommit tillbaka från semestern!