Ordförandebrev, januari 2023

Helena Molin Valdes, presidenta@losnordicos.com

Hej alla nordbor i Almuñécar med omnejd!

Vem kunde tro att vi skulle hamna här, i Almuñécar på Costa Tropical, den bästa platsen i Spanien (eller Europa?).

Först vill jag tacka för förtroendet att bli vald till ordförande för Los Nórdicos i Almuñécar. Det ska bli roligt att leda arbetet tillsammans med alla entusiaster som redan varit aktiva i många år, och att välkomna nya. Jag hoppas vi kan engagera många av er att ta sig an en uppgift eller två och komma med nya idéer om vad vi kan göra tillsammans. Våra stadgar säger att vi ska främja utbytet med Spanien och det hoppas jag vi kan göra lite mer av.

Efter att jag blev vald har vi i familjen legat sjuka med COVID och jag behövde resa till Sverige ett tag och hjälpa min pappa. Men nu är jag tillbaka med lust att fundera tillsammans med styrelsen och er om vad vi kan göra till våren.

Vem är jag undrar ni kanske?

Jag och min man Jaime flyttade hit till Almuñécar mitt under pandemin i slutet av 2020. Vi har spenderat de senaste 35 åren runt om i världen, i jobb med Förenta Nationerna (FN) och internationella organisationer. Vi har jobbat med gräsrots-organisationer och föreningar med miljö, klimat, bostadsbygge, planering, katastrofberedskap, mänskliga rättigheter och mycket annat genom åren. Mobilisera intresse och politisk consensus, stifta nya normer och lagar, ändra beteende och sprida kunskap har ingått arbetsbeskrivningen.

Nu känns det som om vi landat i vårt hemma. För Jaime, som kommer från Chile, är klimatet och alla frukter här precis som där han växte upp runt Viña del Mar. Och jag har plötsligt träffat fler svenskar och nordbor på en gång än vad jag gjort på årtionden tidigare.

Innan vi flyttade hit bodde vi i Paris. Där jobbade jag på FN:s miljöprogram med klimat och luftföroreningar. Vi jobbade med konkreta lösningar i mer än 120 länder runt om i världen. Det finns en del vi skulle kunna göra här i Almuñécar och i Andalusien för att stimulera bättre miljömedvetande, inklusive sophantering och källsortering.  Kanske något för Los Nórdicos?

Vi bodde i Geneve-trakten också i många år, i ett av FN:s stora huvudkvarter. Där jobbade jag med katastrofberedskap och riskhantering. Ett annat arbete som är mer relevant idag än någonsin.

Vi började vårt yrkesliv i Central Amerika – i riktigt tropiskt klimat. Först hamnade vi i Nicaragua strax efter vi var färdigutbildade arkitekter i mitten på 80-talet. Nicaragua var ett land i revolution med stora behov och fantastiska människor. Där bildade vi familj – alla tre döttrarna är ”made in Nicaragua”. Sedan bar det av till Costa Rica och det första FN jobbet. Ja, man kan jobba på FN också om man är arkitekt! Jag hade ansvar för arbetet i hela Amerika – Nord, Mellan och Syd Amerika och de karibiska öarna, en stor och fascinerande arbetsplats.

Nu, som pensionär, känns det underbart att ha tid med hus, hem, familj, vänner och hundar – padel och Los Nórdicos. Hemma!